GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije povećala prognozu gospodarskog rasta

Banka Slovenije povećala prognozu gospodarskog rasta
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 12:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije povećala je prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta na 2,5 posto, nakon što je lani u prosincu predviđala rast od 2,2 posto. Prognoza za iduću godinu također je povećana za 0,3 postotna boda na 2,6 posto.

Inflacija će se smanjiti više nego što se ranije predviđalo; ove godine očekuje se 2,4 posto, potom se očekuje porast na tri posto.

Ekonomski izgledi se popravljaju. “Očekujemo jačanje gospodarskog rasta u Sloveniji u nastavku godine. To će 2026. godine dosegnuti dugoročni prosjek od 2,8 posto”, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Tina Žumer, viceguvernerka Banke Slovenije. Pritom je dodala da će rast ostati veći nego u eurozoni, gdje će, prema prognozama Eurosustava, ove godine iznositi 0,9 posto, au sljedeće dvije godine ojačati na 1,4 posto. 1,6 posto.

Prema njezinim riječima, gospodarsku aktivnost u ovoj godini potaknut će prije svega domaća potrošnja, uz rast realnih dohodaka i povećanje rashoda države. U sljedeće dvije godine aktivnost će biti dodatno potaknuta inozemnom potražnjom i jačanjem izvoza. S poboljšanim gospodarskim izgledima, zaposlenost će se nastaviti povećavati, a nezaposlenost će ostati na povijesno niskim razinama. To će također održati visok rast plaća.

Prema njezinim riječima, inflacija će se nastaviti približavati srednjoročnom cilju od dva posto. Inflacija u Sloveniji ove će godine, prema predviđanjima, iznositi 2,4 posto, 2025. privremeno će biti viša na tri posto, a potom će 2026. pasti na 2,3 posto, rekao je Žumer, dodavši da će smanjenje inflacije utjecati sporiji i nepravilniji nego prethodnih mjeseci.

Brže približavanje inflacije cjenovnoj stabilnosti kočit će još uvijek snažan rast plaća i prestanak Vladinih mjera za umjerenje cijena energenata, istaknula je. Ipak, zaostatak za eurozonom bit će znatno manji nego u prethodne dvije godine. Prema prognozama Eurosustava, prosječna godišnja inflacija u eurozoni ove će godine iznositi 2,5 posto, 2025. 2,2 posto, a 2026. 1,9 posto.

Prema Arjani Brezigar Masten, direktorici Analitičko-istraživačkog centra Banke Slovenije, rast slovenskog gospodarstva bit će brži od rasta eura jer Slovenija još uvijek hvata korak s najrazvijenijim gospodarstvima i jer slovenska radna snaga tržište je snažnije, kao i zbog viših plaća, a time i veće domaće potražnje te nižeg neto duga stanovništva.

Najvažnija sastavnica rasta ove godine je privatna potrošnja koju podižu i državna potrošnja te investicije. “To će se prvenstveno odnositi na pomoć i obnovu nakon poplava, ali i na potrošnju i transformaciju dopunskog zdravstvenog osiguranja u obvezni zdravstveni doprinos”, rekla je. Ove godine će rast uvoza biti brži od rasta izvoza, pa će doprinos neto deviza biti negativan, a onda će taj učinak nestati. Slovenija će na kraju 2026. godine imati suficit tekućeg računa negdje iznad tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekla je.

Prognoza Banke Slovenije za trogodišnje razdoblje je da će stopa nezaposlenosti ostati na rekordno niskim razinama. Povećat će se i zaposlenost, i to za 0,6 posto, što je manje nego u posljednje tri godine. Prema njezinim riječima, skučenost tržišta rada očituje se u visokom rastu plaća, koje su, primjerice, već u prvom kvartalu u privatnom sektoru iznosile oko osam posto. "Ali taj će se rast ove godine umjereno smanjiti na 7,6 posto i pasti na četiri posto", rekla je.

Tagovi: Banka Slovenije, rast
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama u lipnju je u odnosu na svibanj pala sa 69,1 bodova na 65,6 bodova.
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BEZ EFEKTA
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BERLIN - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj znači više novca za hotele i restorane, ali prema procjenama ekonomista malo je vjerojatno da će turnir imati veći učinak na cjelokupno gospodarstvo.
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
POTROŠNJA
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
BERLIN - Prognostičari Instituta za ekonomska istraživanja DIW sa sjedištem u Berlinu povećali su svoje izglede za rast Njemačke, pri čemu je rast privatne potrošnje odgovoran za rast.
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
OCJENE
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
DUBROVNIK - Smirivanje inflacije u eurozoni trenutačno je glavni cilj Europske središnje banke, a kamatne stope snižene prošloga tjedna, prvi put nakon pet godina, glavni su alat njezine monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE