GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barnier upozorava na ozbiljna razilaženja u pregovorima EU-a i Velike Britanije

Barnier upozorava na ozbiljna razilaženja u pregovorima EU-a i Velike Britanije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Prvi krug pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i EU-a pokazao je "vrlo ozbiljna razilaženja" u četiri područja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni europski pregovarač Michel Barnier.

"Da budem potpuno iskren, ima puno razilaženja, ozbiljnih razilaženja", kazao je Barnier na konferenciji za novinare nakon prvog kruga pregovora o budućim odnosima koji su se vodili u protekla četiri dana u Bruxellesu. Sljedeći krug pregovora bit će za dva tjedna u Londonu.

Barnier je nabrojao četiri najvažnija područja razilaženja. Prvo je pitanje ravnopravnih uvjeta na tržištu na kojem nijedna strana ne bi imala neopravdanu prednost u odnosu na drugu.

Velika Britanija se ne želi formalno obvezati da se dugoročno neće udaljavati od europskih standarda i pravila koja omogućuju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Istodobno, britanska vlada u smjernicama za pregovore sa Sjedinjenim Državama nudi Washingtonu ravnopravne uvjete "level playing field", što je sintagma koja će zasigurno obilježiti pregovore o budućim odnosima kao što je izraz "backstop" (jamstvo da neće biti tvrde granice na irskom otoku) obilježio pregovore o razdruživanju.

Drugo područje razilaženja je pravosudna i policijska suradnja u kaznenim stvarima, jer se Velika Britanija ne želi obvezati da će slijediti Europsku konvenciju za ljudska prava.

Treća točka razilaženja je u tome što Velika Britanija želi niz odvojenih sektorskih sporazuma, dok EU želi jedan sveobuhvatan sporazum, po kojem bi Sud EU-a bio nadležan za tumačenje mogućih sporova.

Četvrto područje je ribarstvo - Velika Britanija ne želi da to bude dio sporazuma o trgovini i suradnji nego odvojeni sporazum.

"Iako ova razilaženja nisu iznenađenje, ona su velika i unatoč tome vjerujem da možemo postići dobar sporazum", rekao je Barnier.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje u kojem britanska strana nastavlja poštovati sva europska pravila kao da je i dalje članica.

Nakon što su obje strane dogovorile svoje pregovaračke pozicije, ovaj tjedan su započele pregovore o budućim odnosima.

Preostalo vrijeme do kraja ove godine iznimno je kratko za zaključivanje nekog ambicioznog sporazuma, a London je već u nekoliko navrata dao do znanja da ne žele tražiti produljenje prijelaznog razdoblja.

U tom slučaju, ako se ne postigne nekakav sporazum, prijeti opasnost od naglog prekida veza koje su se stvarale tijekom 47 godina britanskog članstva u Uniji.

Tagovi: Michel Barnier, Europska unija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE