GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bäte: Velika državna potrošnja u koronakrizi mogla bi razbjesniti građane

Bäte: Velika državna potrošnja u koronakrizi mogla bi razbjesniti građane
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 16:26
Autor: SEEbiz / H
MUNCHEN - Europske vlade moraju biti oprezne pri trošenju rekordnih iznosa na koronakrizi, tvrdi izvršni direktor njemačkog osiguravatelja Allianza Oliver Bäte, nagađajući da bi se mnogi građani mogli naljutiti zbog velikih računa.

Pandemija koronavirusa potaknula je vlade diljem svijeta da se zaduže kako bi pomogle gospodarstvu, poboljšale zdravstvenu skrb i sačuvale milijune radnih mjesta.

Puno kompanija-zombija opstaje zahvaljujući državnom novcu dok su se mnoga kućanstva pokazala otpornijima no što su neki mislili, kazao je Oliver Bäte Vijeću izvršnih direktora Wall Street Journala.

Političari troše rekordne iznose novca, naglasio je čelnik Allianza, i to je po njemu problem koji bi jednog dana mogao naštetiti društvenoj koheziji.

„Naši su ljudi očito pametniji od političke klase, kažem to uz dužno poštovanje, jer netko će morati platiti račun“, kazao je Oliver Bäte.

„Kako funkcionira društvo u kojem dio društva troši više od svojih mogućnosti, a drugi bi to trebao platiti? Polarizacija je vrlo važan problem“, rekao je.

„Dakle, moramo biti vrlo oprezni. Ne vjerujem da je ovo pitanje samo ekonomske prirode, posrijedi je zapravo pitanje društvene kohezije“, dodao je.

Mnoga financijska tržišta po njegovim riječima trenutno djeluju iracionalno, dijelom i zbog viška likvidnosti i tržišne strukture. Allianz izbjegava rizik u svom vlasničkom portfelju, ističe.

Predsjednica španjolske financijske kompanije Santander Ana Botin rekla je da su pred nama teška vremena s obzirom da svijet ulazi u drugi val koronakrize, a postoji i mogućnost trećeg vala.

„Brine me ono što slijedi, mogući ulazak u drugi val, potencijalno i u treći u nekom trenutku, kada bi stvari mogle postati puno teže“, rekla je Botin.

„Zato moramo biti jako oprezni da ne povučemo poticaje ili podršku prerano. Istodobno mislim da je vrlo važno podržati tvrtke koje zaslužuju ostati na životu a ne jednostavno dijeliti svima jednako", rekla je.

Treba podržati i srednja poduzeća, naglasila je.

Tagovi: Oliver Baete, Allianz, Banco Santander, Ana Botin, državna potrošnja, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE