GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDP Europske unije u prvom kvartalu pao 3,2 posto

BDP Europske unije u prvom kvartalu pao 3,2 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Sezonski prilagođeni BDP 27-članog EU-a pao je u prvom tromjesečju za 3,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju najnovije procjene Eurostata.

Eurostat je time ublažio procjenu od sredine svibnja prema kojoj je gospodarstvo EU-a u prva tri ovogodišnja mjeseca palo 3,3 posto.

Na razini eurozone, BDP je u prvom tromjesečju smanjen za revidiranih 3,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prema procjeni iz svibnja, pad je iznosio 3,8 posto.

Riječ je o najvećem padu u oba područja od početka vremenskog niza 1995. godine, navodi se u izvješću.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP je u EU i eurozoni porastao za po 0,1 posto, pokazuje najnovije izvješće.

U Hrvatskoj je, prema provizornom podatku, BDP u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca smanjen za 1,2 posto. U četvrtom kvartalu 2019. prema provizornom je podatku BDP porastao za 0,4 posto.

Pad na godišnjoj razini najveći od 2009.

Na godišnjoj razini BDP je na razini 27-članog bloka u prvom kvartalu 2020. pao 2,6 posto, u skladu s procjenom iz svibnja. U četvrtom tromjesečju 2019. porastao je 1,2 posto.

Za 0,1 postotni bod snižena je procjena pada BDP-a eurozone, na 3,1 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP eurozone porastao je jedan posto.

Riječ je o najvećem padu BDP-a na godišnjoj razini u oba područja od 3. kvartala 2009. godine, navodi se u Eurostatovu izvješću.


U Hrvatskoj je prema provizornom podatku BDP u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 0,3 posto. U četvrtom kvartalu 2019. prema provizornom podatku uvećan je za 2,7 posto.

Najveći pad u Francuskoj i Italiji

Među zemljama Europske unije čijim je podacima Eurostat raspolagao rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježile su samo Irska, od 1,2 posto, Bugarska i Rumunjska, s rastom od 0,3 posto, te Švedska, s rastom od 0,1 posto.

Najviše je na tromjesečnoj razini pao BDP Francuske i Italije, za po 5,3 posto. Slijede Španjolska i Slovačka s padom za 5,2 posto.

Podaci nisu bili dostupni samo za Luksemburg. Na godišnjoj razini najveći je pad BDP-a prema podacima kojima je Eurostat raspolagao bilježila Italija, od 5,4 posto, te Francuska, za pet posto. Najveći rast BDP-a na godišnjoj razini imala je Irska, od 4,5 posto.

Pad zaposlenosti na kvartalnoj razini

Broj zaposlenih u EU27 u prvom je tromjesečju 2020. na kvartalnoj razini skliznuo za revidiranih 0,1 posto, procjenjuju u Eurostatu.

To je njegov prvi pad od prvog kvartala 2013. godine, navodi Eurostat. U posljednja je tri mjeseca 2019. zaposlenost u EU porasla 0,2 posto. U eurozoni je broj zaposlenih smanjen za 0,2 posto, u skladu s procjenom sredinom svibnja. U četvrtom tromjesečju uvećan je za 0,3 posto.

To je najveći pad broja zaposlenih u eurozoni od drugog kvartala 2013., navodi se u izvješću. Na godišnjoj je razini broj zaposlenih porastao u oba područja za revidiranih 0,4 posto. U posljednjem tromjesečju 2019. zaposlenost je u EU porasla jedan a u eurozoni 1,1 posto, pokazuju izračuni Eurostata.

Tagovi: BDP Europske unije, ekonomija Europske unije, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE