GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će zabraniti ulaganja i trgovinu s dvije odmetnute ukrajinske regije

Biden će zabraniti ulaganja i trgovinu s dvije odmetnute ukrajinske regije
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 22:11
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti "nova ulaganja, američko financiranje i trgovinu" s dvije odmetnute regije istočne Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnim entitetima, objavila je Bijela kuća.

Uredbom će se "također dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi odlučnoj da djeluje u tim područjima Ukrajine", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Dodala je da će uslijediti još mjera, ali da su one odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.


Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali 35 minuta nakon što je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, rekli su dužnosnici Bijele kuće.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je potez ruskog predsjednika "činom agresije nad Ukrajinom" i pozvao da se Moskvi odmah nametnu sankcije.

"Odluka o priznanju samoproglašenih 'republika' je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. To je čin agresije nad Ukrajinom na koji se nedvosmisleno mora odgovoriti hitnim sankcijama", napisao je Morawiecki na Twitteru.

Latvija će Ukrajini u utorak isporučiti protutenkovske projektile Javelin, rekao je u ponedjeljak navečer glasnogovornik latvijskog ministarstva vanjskih poslova Reutersu.

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva objavile su 21. siječnja da će Kijevu dostaviti protuoklopne i protuzračne projektile američke proizvodnje, nekoliko dana nakon što im je to odobrio američki State Department.

Litva je već poslala protuzračne projektile Stinger 13. veljače, a Estonija projektile Javelin u petak.

Nakon Putinove odluke, vlade triju baltičkih država objavile da Europska unija mora odmah uvesti sankcije Rusiji.

Tagovi: Joe Biden, Donjeck, Luhansk, Ukrajina, Jen Psaki
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE