GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij

Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 12:40
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.

Poziv dolazi nakon što je Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio da je pokrenuo istragu o kineskoj trgovinskoj praksi u brodogradnji.

Bijela kuća je u danas objavljenom priopćenju rekla da kineska politika i subvencije domaćoj industriji čelika i aluminija uzrokuju umjetan pad cijena kineskih proizvoda, čime se obaraju cijene visokokvalitetnih američkih proizvoda, prenosi francuska novinska agencija AFP. prijavio.

Biden bi se danas trebao obratiti radnicima čelika u Pittsburghu, drugog dana trodnevne predizborne turneje po saveznoj državi Pennsylvaniji. I on i njegov vjerojatni protukandidat na predsjedničkim izborima Donald Trump pokušavaju pridobiti potporu laburista obećanjima o oživljavanju američkog proizvodnog sektora, navodi AFP.

Dok USTR preispituje carine na čelik i aluminij uvedene tijekom Trumpove administracije, Biden je pozvao ured da utrostruči te carine. Trenutno su postavljene na 7,5 posto.

USTR je objavio da je pokrenuo istragu u sektorima brodogradnje, pomorstva i logistike, na koju su prošli mjesec pozvali neki sindikati, uključujući sindikat radnika u čeličani. Sindikati su upozorili na "nerazumnu i diskriminirajuću" politiku i praksu Pekinga u tim sektorima.

Bijela kuća navodi da "prepoznaje rastuću zabrinutost da kineska nepoštena trgovinska praksa, uključujući preplavljivanje tržišta čelikom po cijenama ispod tržišnih, narušava globalno brodograđevno tržište i potkopava konkurenciju".

Biden je također nedavno izrazio svoje protivljenje preuzimanju US Steela od strane japanskog Nippon Steela. Bijela kuća je u današnjem priopćenju rekla da će predsjednik nastaviti zagovarati da US Steel ostane američka tvrtka u domaćem vlasništvu i pod upravom.

Tagovi: biden, carine, aluminij, čelik, kina, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE