GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden predstavio povijesni plan za američku ekonomije

Biden predstavio povijesni plan za američku ekonomije
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 20:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je Kongresu predstavio "povijesni plan" koji se odnosi na milijarde dolara za socijalne i ekološke mjere, malo prije svog puta u Europu na samite G20 i COP26.

"Imamo okvir povijesnog gospodarskog plana", izjavio je američki predsjednik iz Bijele kuće.

Ipak, nije rekao da se radi o formalnom sporazumu između dviju struja unutar svoje demokratske stranke.

"To je okvir plana koji će stvoriti milijune radnih mjesta, utjecati na rast gospodarstva te ulagati u našu naciju i naše ljude", dodao je.

On je također naglasio da taj nacrt gospodarskog plana uključuje "najveće ulaganje ikada za suočavanje s klimatskom krizom", mjere koje će, uz trošak od 550 milijarda dolara, omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine od 50 do 52 posto u odnosu na razinu iz 2005. godine.

Joe Biden je predstavio taj plan kao rezultat dugih pregovora unutar struja u demokratskoj stranci i objasnio da "nitko nije dobio sve što je želio, pa ni ja".

Iznos plana socijalnih i ekoloških mjera pod nazivom "Build Back Better" je prepolovljen u odnosu na njegove početne ambicije i iznosi 1750 milijarda dolara.

Novim planom, uz već potvrđen infrastrukturni plan, "doista ćemo transformirati našu naciju", zaključio je Biden.

Tagovi: Joe Biden, američka ekonomija, Build Back Better
PROČITAJ I OVO
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE