GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH: BDP po stanovniku 65 posto ispod prosjeka EU

BiH: BDP po stanovniku 65 posto ispod prosjeka EU
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz
SARAJEVo - Bruto domaći proizvod (BDP) BiH po stanovniku je prošle godine iznosio 65 posto ispod prosjeka EU, a stvarna individualna potrošnja bila je 58 posto ispod prosjeka Evropske nije, podaci su Eurostata.

BDP Crne Gore po stanovniku u 2022. godini iznosio je 50 posto ispod prosjeka EU, Srbije 56 posto, Sjeverne Makedonije 58 posto, a Albanije 66 posto ispod prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg je lani imao daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je dva i po puta iznad prosjeka EU, Irska je na drugom mjestu među državama članicama EU sa 133 posto iznad prosjeka, a slijede Danska, Nizozemska, Austrija, Švedska i Belgija, svaka sa BDP-om po stanovniku 20 posto iznad prosjeka.

Zemlje Efte - Norveška, Švajcarska i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 112 posto, odnosno 54 posto i 28 posto iznad prosjeka EU, a Njemačka, Finska, Malta i Francuska su ostale članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka.

Italija, Slovenija, Kipar i Češka imale su u 2022. godini BDP po stanovniku manji od 10 posto ispod prosjeka EU, a Litvanija, Estonija, Španija i Poljska između 10 i 20 posto ispod prosjeka.

BDP po stanovniku Mađarske, Portugalija, Rumunije, Latvije i Hrvatske bio je 30 posto ispod prosjeka, zemlja kandidat Turska, zatim Slovačka i Grčka imale su BDP po stanovniku 40 posto ispod prosjeka, a Bugarska 41 posto ispod prosjeka EU.

Luksemburg je imao najviši nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, sa 38 posto iznad prosjeka EU, slijede zemlje Efte - Norveška i Island, svaka sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku 20 posto iznad prosjeka, dok su zemlje kandidti bile između 20 i 60 posto ispod prosjeka Unije.

Osim 27 zemalja članica EU, u analizu su uključene i tri zemlje članice Efte - Island, Norveška i Švajcarska, te zemlje kandidati za članstvo u EU - Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Tagovi: BDP po stanovniku, BDP per capiita
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama u lipnju je u odnosu na svibanj pala sa 69,1 bodova na 65,6 bodova.
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BEZ EFEKTA
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BERLIN - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj znači više novca za hotele i restorane, ali prema procjenama ekonomista malo je vjerojatno da će turnir imati veći učinak na cjelokupno gospodarstvo.
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
POTROŠNJA
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
BERLIN - Prognostičari Instituta za ekonomska istraživanja DIW sa sjedištem u Berlinu povećali su svoje izglede za rast Njemačke, pri čemu je rast privatne potrošnje odgovoran za rast.
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
OCJENE
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
DUBROVNIK - Smirivanje inflacije u eurozoni trenutačno je glavni cilj Europske središnje banke, a kamatne stope snižene prošloga tjedna, prvi put nakon pet godina, glavni su alat njezine monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE