GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH ima najveću inflaciju u regiji

BiH ima najveću inflaciju u regiji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini u martu je iznosila rekordnih 10,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako je zemlja imala najvišu stopu inflacije u regiji: u Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije u martu iznosila 7,3 posto, u Srbiji 9,1 posto, a u Sloveniji 5,4

U BiH su hrana i piće od marta prošle godine do marta ove godine porasli za 14,8 posto, troškovi stanovanja za 8,3 posto, a prijevoz za 24,5 posto, podaci su statističkog ureda.

Visoka inflacija posljedica je činjenice da država nije poduzela nikakve mjere da je obuzda, rekla je za Dnevni avaz Amila Pilav-Velić sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

- Zemlje u okruženju su to napravile i rezultati su vidljivi. Najveći teret snose oni s najnižim primanjima i treba im hitno pomoći direktnim mjerama poput subvencioniranja troškova, upozorila je.

Amila Pilav-Velić usporedila je sadašnju situaciju s velikom ekonomskom krizom 1929. godine te istaknula da visoka inflacija i pad bruto domaćeg proizvoda dovode do stagflacije.

Najgore posljedice toga bit će pad investicija, veća nezaposlenost i smanjenje kupovne moći, ali i ukupne proizvodnje.

Poskupljenje, posebno hrane i energenata, moglo bi prepoloviti ionako nizak standard građana BiH, upozorila je.

O tome najbolje govori podatak da je potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 konvertibilnih maraka, dok je prosječna plaća u BiH u istom mjesecu iznosila 1.059 konvertibilnih maraka. Prosječna plaća može pokriti samo 44 posto potrošačke korpe, upozorio je ekonomistica i dodala da će cijene hrane i energije porasti za još najmanje 20 posto.

Međunarodni monetarni fond najavio je usporavanje globalnog ekonomskog rasta, a Europska komisija objavila je procjenu da će inflacija dostići vrhunac u drugom tromjesečju ove godine. Europska komisija očekuje najveću inflaciju u Litvi (12,5), Bugarskoj (11,9), Poljskoj (11,7) i Češkoj (11,6).

Tagovi: inflacija, inflacija u BiH, Amila Pilav-Velić
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE