GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi oporavak prometa u maloprodaji EU-a i eurozone u kolovozu

Blagi oporavak prometa u maloprodaji EU-a i eurozone u kolovozu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 19:22
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji i eurozoni blago se oporavio u kolovozu, a Hrvatska je u skupini zemalja s njegovim najvećim rastom u odnosu na isti mjesec lani, pokazale su u srijedu procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji EU-a u kolovozu je porastao za 0,3 posto u u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda bio smanjen 2,1 posto.

U istom je postotku porastao i u eurozoni, nakon srpanjskog pada za revidiranih 2,6 posto.

Na oba područja jedino je porastao promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, za po 1,8 posto.

Promet na benzinskim postajama smanjen je za 0,3 posto u EU, te za 0,1 posto u eurozoni.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je na razini EU-a pao za 1,5 posto, a u zemljama koje koriste euro za 1,7 posto.

Malta i Irska na čelu

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći su rast prometa u kolovozu prema mjesecu ranije imale Malta, od 2,7 posto, i Irska, od 2,5 posto. Slijedi Slovačka s rastom od dva posto.

Blizu je i Hrvatska, s rastom prometa u maloprodaji za 1,7 posto u odnosu na srpanj kada je porastao za revidiranih 1,6 posto.

Najveći pad prometa u odnosu na srpanj zabilježen je u Danskoj, za 1,4 posto. Slijede Estonija i Francuska s padom prometa od po 1,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Cipar.

Slabiji pandemijski efekt

U odnosu na kolovoz prošle godine, kada su vlade ublažile mjere suzbijanja prvog vala pandemije koronavirusa, kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a uvećan je za 1,1 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u srpnju, pokazuju Eurostatove procjene.

U eurozoni promet je stagnirao, nakon 3,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u kolovozu uvećan promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, za 3,0 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Slijedi promet od trgovine motornim gorivima, koji je na razini EU-a porastao za 2,1 posto a u eurozoni za 1,2 posto.

Pad prometa zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Skok u Hrvatskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u kolovozu u odnosu na isti mjesec lani imala Malta, za 19,6 posto.

Slijedi Hrvatska s rastom prometa od trgovine na malo za 18,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U srpnju je porastao za 12,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U skupini s najvećim rastom bila je i Slovenija, s rastom od 12,3 posto.

Najveći pad prometa u odnosu na prošlogodišnji kolovoz imala je Belgija, od 4,9 posto. Slijedi Francuska s padom od 2,1 posto, te Luksemburg i Španjolska gdje je smanjen 1,3 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE