GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi pad nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj u veljači

Blagi pad nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj u veljači
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2022 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u veljači je blago smanjena, kao i u Hrvatskoj gdje se zadržala ispod prosjeka u eurozoni, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u veljači je tako iznosila 6,2 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranih 6,3 posto u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata.

I u eurozoni je kliznula za 0,1 postotni bod, u odnosu na revidiranih 6,9 posto u siječnju, te je iznosila 6,8 posto.

U odnosu na veljaču 2021. u EU je tako smanjena za 1,3 postotna boda, a u eurozoni za 1,4 postotna boda.

U ožujku 2020., kada se covid 19 počeo širiti svijetom, u EU je iznosila 6,5 posto, a u eurozoni 7,2 posto, pokazuju podaci.

Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u veljači bez posla bilo 13,267 milijuna građana, od čega 11,155 milijuna u eurozoni.

U odnosu na mjesec ranije, njihov je broj u EU pao za 221 tisuću, te za 181 tisuću u eurozoni. U usporedbi s lanjskom veljačom manji je za 2,568 milijuna u EU i za 2,150 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Slovačku

Španjolska i Grčka i u drugom su mjesecu ove godine jedine među zemljama EU-a bilježile dvoznamenkaste stope nezaposlenosti, od 12,6 i 11,9 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u siječnju i iznosila je 6,6 posto. U veljači prošle godine iznosila je 8,5 posto.

Time se stopa nezaposlenosti približila razini od 6,5 posto iz ožujka 2020., kada se svijetom počela širiti koronavirusna zaraza. U pretpandemijskoj veljači iznosila je 5,9 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u veljači, prema Eurostatovim podacima, bilo 119 tisuća građana, tisuću manje nego u mjesecu ranije. U odnosu na veljaču 2021. njihov je broj smanjen za 36 tisuća.

Hrvatskoj je u i drugom ovogodišnjem mjesecu najbliža bila Slovačka, sa stopom nezaposlenosti od 6,5 posto. Blizu je i Cipar, gdje je iznosila 6,4 posto.

Češka je pak zadržala poziciju zemlje EU-a s najnižom stopom nezaposlenosti, od 2,4 posto. Mjesto u skupini zadržala je i Poljska, sa stopom nezaposlenosti od tri posto, kao i Njemačka i Malta, gdje je stagnirala na 3,1 posto.

Blizu su ostale i Nizozemska i Mađarska s 3,4 odnosno 3,7 posto.

Daljnji pad nezaposlenosti mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni smanjena je za 0,3 postotna boda u odnosu na revidiranu vrijednost u siječnju, kliznuvši na 14 posto, pokazalo je izvješće.

IUsporedbe radi, u prošlogodišnjoj veljači dosezala je 18,2 posto u EU, te 18,6 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u veljači bilo 2,58 milijuna mladih, od čega 2,10 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s prvim ovogodišnjim mjesecom broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 38 tisuća, a u eurozoni za 26 tisuća.

U odnosu na veljaču lani njihov je broj manji za 602 tisuće u EU, te za 512 tisuća u eurozoni.

Najteže mladima u Grčkoj i Španjolskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih i u veljači bilježile Grčka i Španjolska, od 31,1 odnosno 29,8 posto.

Ne zaostaju puno ni Italija i Švedska, sa stopama nezaposlenih u dobi do 25 godina od 24,2 odnosno 22,4 posto.

Blizu su ostali i Portugal i Slovačka gdje je stopa nezaposlenih mladih iznosila 19,9 odnosno 18,8 posto, pokazalo je izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih i dalje imaju Njemačka, od 5,7 posto, te Nizozemska i Češka, gdje iznose 7,3 odnosno 7,8 posto.

U skupini s jednoznamenkastim stopama nezaposlenosti u toj dobnoj skupini, prema dostupnim podacima Eurostatu, još su samo Austrija i Poljska, gdje iznose devet odnosno 9,1 posto.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih nisu obavezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija.

Hrvatska je u četvrtom kvartalu 2021. bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 18,3 posto, uz 25 tisuća mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. Time je dosadašnja procjena stope nezaposlenosti podignuta za 1,8 postotnih bodova, a broj nezaposlenih za tri tisuće

Tagovi: nezaposlenost, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE