GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blago poboljšanje francuske ekonomije u travnju

Blago poboljšanje francuske ekonomije u travnju
POMACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Aktivnosti u francuskom gospodarstvu blago su poboljšane u travnju nakon što je vlada počela ublažavati ograničenja uvedena radi suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su u utorak podaci francuske središnje banke.

Gospodarstvo je u prošlom mjesecu bilo oko 27 posto ispod normalne razine. U ožuju bilo je 32 posto ispod te razine.

„Ambicija koju bismo mogli imati za kraj svibnja jest poboljšanje za dodatnih 10 (postotnih) bodova“, rekao je guverner središnje banke Francois Villeroy.

Dodao je da su dva mjeseca blokade koštala drugo gospodarstvo eurozone oko šest posto godišnjeg rasta.

Industrijska proizvodnja pala je zbog blokade u svim sektorima, a najblaže posljedice očitovale su se u poljoprivredno-prehrambenom, kemijskom i farmaceutskom sektoru.

Uslužni sektor izvijestio je pak o značajnom padu aktivnosti a pad bilježi i građevinski sektor, iako blaži nego u ožujku. Čelnici vide različite znakove oporavka u sektorima.

Poslovni čelnici u svibnju očekuju djelomični oporavak. Pritom se njihova očekivanja razlikuju ovisno o sektorima. U građevinarstvu tako predviđaju znatan oporavak, koji ipak po procjeni poslovnih čelnika neće nadoknaditi pretrpljene gubitke.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ifo: Tračak nade za njemačku ekonomiju na početku godine
NJEMAČKA
Ifo: Tračak nade za njemačku ekonomiju na početku godine
MUENCHEN - Poslovno ozračje u Njemačkoj u siječnju je poboljšano prvi put u sedam mjeseci budući da je proizvođače ohrabrilo ublažavanje uskih grla u opskrbi dok uslužni sektor i dalje trpi posljedice koronaograničenja, utvrdio je institut ifo.
Biden opsovao novinara Fox Newsa nakon pitanja o inflaciji
NERVOZA
Biden opsovao novinara Fox Newsa nakon pitanja o inflaciji
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden uhvaćen je u ponedjeljak kako na jednom događanju u Bijeloj kući psuje novinara Fox Newsa nakon što mu je ovaj postavio pitanje o utjecaju rasta inflacije na ovogodišnje izbore za Kongres.
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo gotovo je sigurno pretrpjelo određenu štetu u posljednjem tromjesečju 2021. godine zbog obnovljenih ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
PMI INDEX
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE