GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blaži pad ekonomije eurozone u studenome

Blaži pad ekonomije eurozone u studenome
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 13:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Pad poslovne aktivnosti u eurozoni blago je usporio u studenome, odražavajući popuštanje pritiska u nabavnim lancima u razdoblju smanjene potražnje, izvijestio je u srijedu S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenome za pola boda u odnosu na listopad, na 47,8 bodova, izračunao je S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

„Poslovna aktivnost ponovo je pala u studenome, što povećava šanse za klizanje gospodarstva eurozone u recesiju”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

„Podaci PMI-ja za studeni donose ipak i nagovještaje dobrih vijesti. Tako je tempo pada usporio u usporedbi s listopadom”, dodao je Williamson.

Aktivnost u proizvodnom sektoru ponovo je smanjena, ali blaže nego u listopadu, a u uslužnom sektoru ponovo je pala najsnažnije od 2013., kada se izuzme razdoblje pandemije, kao i u prošlom mjesecu.

Ponovo je smanjena potražnja za robom i uslugama, peti mjesec zaredom, ali blaže nego u listopadu, pa su se kompanije okrenule realizaciji starih narudžbi.

Dobra je strana slabije potražnje popuštanje pritiska u nabavnim lancima, pa su tvornice u Njemačkog zabilježile poboljšanje u nabavi prvi puta od 2020.

Poboljšano stanje u nabavi i slabija potražnja ublažili su pritisak na cijene, pa su troškovi inputa porasli najslabije od rujna 2021. To je rezultiralo i blažim rastom prodajnih cijena, posebno robe, ali i usluga, primjećuju u S&P Globalu.

"Najviše ohrabruju naznake popuštanja ograničenja u nabavi i čak poboljšanje nabave u Njemačkoj, srcu regionalne industrije. Toplo vrijeme istodobno je donekle stišalo strah od nestašice energije u zimskim mjesecima", ističe ekonomist S&P Globala.

Poslovni čelnici i dalje su pesimistični zbog sumornih izgleda za gospodarski rast, povećanja troškova života, energetske krize, ali i viših kamatnih stopa.

Takvi uvjeti upućuju na zaključak da valja očekivati recesiju, iako najnoviji podaci ulijevaju nadu da će pad aktivnosti biti blaži no što se strahovalo, napominje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, usluge, turizam, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
PROTIVLJENJE
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su nakon dvije godine rada unutar radne skupine socijalnih partnera u zadnjoj fazi, tvrde, ubačene neke izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo.
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
OTKRIĆA
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
ZAGREB - "Rekao bih da je razuman, ali moram priznati da su me ugodno iznenadile izjave pojedinih gospodarstvenika, potencijalnih poreznih obveznika, koji su izrazili razumijevanje za razloge uvođenja dodatnog poreza na dobit."
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije
POTPORE
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u nedjelju promjene pravila o državnim potporama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE