GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boris Johnson povećava poreze zbog krize zdravstvenog i socijalnog sustava

Boris Johnson povećava poreze zbog krize zdravstvenog i socijalnog sustava
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 23:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson predstavio je u utorak planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima radi ublažavanja krize zdravstvenog i sektora socijalne skrbi, čime je prekršio izborno obećanje i izazvao bijes stranačkih kolega.

Nakon što je uložio ogromna novčana sredstva u borbu protiv covida-19, Johnson je odustao od izbornog obećanja kojim se obvezao sanirati krizu sustava socijalne skrbi čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduća dva desetljeća udvostručiti.

U sklopu svog obećanja, Johnson je također rekao i da će nadoknaditi kašnjenja u zdravstvu, s obzirom na to da su, zbog preusmjeravanja svih resursa državnog zdravstvenog sustava u borbu protiv covida, milijuni ljudi mjesecima čekali na red za preglede i liječenje.

“Pogriješio bih kada bi rekao da možemo ovaj oporavak financirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva", rekao je Johnson u svom obraćanju parlamentu.

Britanski su političari godinama pokušavali pronaći adekvatan model financiranja socijalne skrbi, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorirali to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege.

Ne obazirući se na zabrinutost svoje stranke, Johnson je predstavio novi plan prema kojem će se stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećati za 1,25 posto.

Tim će se povećanjem, kako je rekao Johnson, tijekom iduće tri godine prikupiti 36 milijardi funti.

Johnson je pokušao ublažiti bijes svoje stranke, koja je već desetljećima poznata po tome što zagovara niske poreza. Neki zakonodavci strahuju da će zbog ovih povećanja izgubiti podršku na izborima 2024.

Johnson je kasnije rekao da nije htio daljnja povećanja poreza, ali je, kada je upitan o tome, odbio potpuno isključiti tu mogućnost.

Rekao je također da je potrebna dugoročna reforma kako bi se popravilo stanje u sustavima skrbi za starije i osoba s invaliditetom.

“Priznajem da ovim kršim svoj politički program, no ne činim to olako; globalna pandemija nije bila ni u čijem planu i programu”, poručio je Johnson.

Ministrica rada i mirovinskog sustava u Johnsonovoj vladi, Therese Coffey, kasnije je rekla da država iduće godine neće povećati iznos mirovine kako bi ga uskladila s plaćama, čime je prekršeno još jedno izborno obećanje.

Tagovi: Boris Johnson, Velika Britanija, porezi, povećanje poreza
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE