GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brazilska ekonomija vratila se na razinu prije korone

Brazilska ekonomija vratila se na razinu prije korone
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Brazilsko gospodarstvo, najveće u Latinskoj Americi, teško pogođeno pandemijom covida-19, vratilo se na razinu prije krize.

Prema statističkom uredu, opseg bruto domaćeg proizvoda (BDP) povećao se u prvom tromjesečju za 1,2 posto, dok je rast potaknula poljoprivreda. BDP se lani smanjio za rekordnih 4,1 posto.

Aktivnost u poljoprivredi, prema brazilskom statističkom uredu, rezimiranom od francuske novinske agencije AFP, povećala se za 5,7 posto. U međuvremenu su industrija i usluge porasle za 0,7%, odnosno 0,4%.

"Unatoč drugom valu pandemije covida-19, BDP se povećao u prvom tromjesečju jer je u gospodarstvu bilo manje ograničenja za suzbijanje pandemije nego prošle godine", objasnila je Rebeca Palis iz statističkog ureda.

Rast BDP-a usporio se u prvom tromjesečju. Nakon što je gospodarstvo smanjilo za 9,2 posto u drugom tromjesečju prošle godine, ojačalo je za 7,8 posto u trećem, a rast od 3,2 posto u posljednjem tromjesečju.

Iako se ekonomska situacija popravlja, stopa nezaposlenosti u prvom je tromjesečju iznosila rekordnih 14,7 posto, a posao je tražilo 14,8 milijuna radno aktivnih Brazilaca.

Ekonomisti su očekivali rast BDP-a od 0,7 posto u prvom tromjesečju.

"Rezultat je puno veći od očekivanog. U prvom tromjesečju nije bilo fiskalnih poticaja protiv pandemije, a neki su analitičari tvrdili da će BDP naglo pasti", rekla je ekonomistica Margarida Gutierrez sa Saveznog sveučilišta u Rio de Janeiru (UFRJ).

Kako je dodala, prognoza rasta od 3,5% u cijeloj 2021. godini mogla bi se povećati na oko pet posto. "Ako se cijepljenje izvrši brzo, rast bi mogao biti i veći", dodala je Margaida Gutierrez.

Brazilsku kampanju cijepljenja protiv covid-19 obilježio je nedostatak cjepiva i kašnjenja u isporuci. Do sada je oko 10,5 posto od 212 milijuna ljudi u zemlji potpuno cijepljeno, što je premalo za usporavanje virusa.

Broj smrtnih slučajeva nedavno se smanjio, sa tjednog prosjeka od više od 3000 smrtnih slučajeva dnevno u travnju na oko 1800. Međutim, epidemiolozi upozoravaju da sve veće zaraze i popunjenost bolnica sugeriraju da dolazi novi val.

Tagovi: Brazil, brazilska ekonomija, koronavirus u Brazilu
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE