GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija najavila poticajne mjere za ekonomiju vrijedne 39 milijardi dolara

Britanija najavila poticajne mjere za ekonomiju vrijedne 39 milijardi dolara
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija predstavila je u srijedu paket poticaja za gospodarstvo vrijedan 30 milijardi funti kako bi otklonila prijetnju recesije zbog epidemije koronavirusa.

Gospodarstvu prijete "značajne posljedice" zbog širenja virusa, iako će one vjerojatno biti ograničenog trajanja, kazao je novi ministar financija Rishi Sunak.

"U određenom bi trenutku gotovo petina radno sposobnog stanovništva mogla izostati s posla a nabavni su lanci poremećeni širom svijeta", pojasnio je Sunak.

„Naše je gospodarstvo snažno, naše javne financije zdrave a naše javne službe dobro pripremljene”, naglasio je, dodajući da će učiniti "štogod treba" kako bi podupro gospodarstvo.

Najavio je paket mjera pomoći tvrtkama koje imaju problema s novčanim tokom, uključujući 12-mjesečnu obustavu naplate poreza na imovinu manjim tvrtkama i financiranje bolovanja.

Dodao je i da će tvrtke i samozaposleni moći odgoditi plaćanje poreza i ublažio propise koji reguliraju prava na naknadu za bolovanje i na socijalne naknade.

Britanski sustav zdravstvene zaštite i drugi javni servisi dobit će dodatnih pet milijardi funti za borbu protiv širenja koronavirusa.

Premijer Boris Johnson nadao se da će prvi proračun njegove vlade očitovati namjeru da se više proračunskog novca usmjeri u siromašnije regije čiji su mu birači osigurali veliku izbornu pobjedu u prosincu prošle godine.

Budući da su medicinski službenici u međuvremenu upozorili da se u idućim tjednima očekuje veliko povećanje slučajeva zaraze koronavirusom, ministar financija morao je promijeniti prioritete proračunske potrošnje, tumači Reuters.

U suzbijanje posljedica epidemije uključila se danas i središnja banka, snizivši ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na 0,25 posto, najavivši program jeftinih kredita i snizivši obavezne kapitalne rezerve za banke kako bi im olakšala kreditiranje.

Guverner Mark Carney kazao je da vrijednost tih mjera premašuje jedan posto BDP-a i dodao da koordinira poteze s ministarstvom financija kako bi postigli "maksimalni učinak".

Odvojeno objavljeni službeni podaci pokazali su danas da je britansko gospodarstvo stagniralo u siječnju, prije pojave koronavirusa.

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, Rishi Sunak
PROČITAJ I OVO
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE