GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija započela proces pridruživanja azijsko-pacifičkom trgovinskom bloku

Britanija započela proces pridruživanja azijsko-pacifičkom trgovinskom bloku
TPP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Trgovinski blok Transpacifičkog partnerstva (TPP) s 11 zemalja-članica dogovorio se da će s Velikom Britanijom otvoriti pregovore o pristupanju, prenose britanski mediji.

Britanska vlada, koja je u veljači zatražila pridruživanje TPP-u, priopćila je da članstvo u tom bloku predstavlja njenu veliku priliku nakon Brexita.

Očekuje se osnivanje radne skupine koja će raspravljati o carinama i pravilima koja reguliraju trgovinu i ulaganja, objavio je BBC.

Velika Britanija bi se TPP-u, koji uključuje Australiju, Meksiko i Japan, mogla priključiti najranije sljedeće godine.

Ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss pozdravila je odluku o pokretanju pristupnog procesa i nazvala je "izvrsnom viješću".

"Pomoći će nam preusmjeriti ekonomsko težište iz Europe prema brže rastućim dijelovima svijeta i produbiti pristup velikim potrošačkim tržištima iz Azijsko-pacifičke regije. Dobili bismo sve dobre strane pridruživanja području slobodne trgovine s visokim standardima, a da pritom ne moramo ustupiti kontrolu nad našim granicama, novcem ili zakonima", izjavila je Truss.

Vlada će planove predstaviti Parlamentu "u sljedećim tjednima", prije početka pregovora, dodala je ministrica.

Nakon Brexita britanska vlada nastoji mnoge trgovinske ugovore koje je imala kao članica EU-a zamijeniti novima, ali do sada još nije potpisala ni jedan s nekom novom zemljom ili trgovinskim područjem.

Britanski poljoprivrednici "ne bi se trebali bojati sporazuma s Australijom“

Kina, Južna Koreja, Tajvan i Tajland također su zainteresirani za pridruživanje TPP-u, koji pokriva tržište od gotovo 500 milijuna ljudi. SAD je u početku bio uključen u proces njegove uspostave, ali se prvog dana mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2017. povukao.

Sadašnje članice TPP-a su Japan, Malezija, Vijetnam, Singapur, Brunej, Australija, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Čile i Peru.

Velika Britanija trenutno pregovara i o pojedinačnom trgovinskom sporazumu s Australijom, što je kod britanskih poljoprivrednika potaknulo strah da bi njihova domaća tržišta mogla preplaviti jeftinija govedina i janjetina. Kritičari smatraju da će se sporazum s Australijom koristiti kao predložak za ugovor s TPP-om.

Britanska vlada priopćila je da bi poljoprivrednici i izvoznici trgovinski ugovor trebali doživljavati u svijetlu pristupa novim inozemnim tržištima.

Tagovi: Velika Britanija, Liz Truss, Transpacifičko partnerstvo
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE