GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britaniji ozbiljno prijeti recesija

Britaniji ozbiljno prijeti recesija
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2019 / 16:46
Autor: SEEbiz / index.hr
LONDON - Ekonomija Velike Britanije uoči Brexita nalazi se ozbiljnoj opasnosti potonuća u recesiju, potvrdilo je istraživanje industrijskih menadžera iz organizacije IHS Markit/CIPS.

Uslužni sektor, koji čini 80% britanskog gospodarstva, u kolovozu je zabilježio vrlo nizak rast, dok je industrija zabilježila pad, javlja BBC.

"Nedostatak bilo kakvog značajnijeg rasta povećava vjerojatnost da Velika Britanija ide prema recesiji", izjavio je ekonomist IHS-a Chris Williamson.

Neizvjesnost oko Brexita i veći troškovi poslovanja bitno su doprinijeli postojećem stanju.

"Trenutno loše stanje moglo bi se bitno pogoršati s početkom jeseni", dodao je Williamson.

Britansko gospodarstvo u ovogodišnjem se kvartalu između travnja i lipnja našlo u fazi kontrakcije prvi put od 2012., dok istodobno britanska poduzeća sporije zapošljavaju nove ljude u strahu od Brexita bez dogovora u listopadu.

Međutim, vodeći britanski ekonomist u organizaciji Pantheon Macroeconomics Samuel Tombs tvrdi da se podaci koje je iznio IHS trebaju uzeti s oprezom, uzimajući u obzir napetu političku situaciju koja utječe na gospodarstvo, kao i činjenicu da su maloprodaja i vladin sektor i dalje u porastu.

On predviđa rast britanskog gospodarstva od 0,4 % pod uvjetom da dogovor oko Brexita ipak bude postignut.

Britanija je u jednom tromjesečju već imala usporavanje, za recesiju su potrebna dva

Činjenica da je britansko gospodarstvo u proteklom tromjesečju doživjelo usporavanje gospodarstva ne znači automatski i ulazak u recesiju, za koju su pak potrebna dva uzastopna tromjesečja obilježena smanjivanjem gospodarstva.

Optimisti također nade polažu u činjenicu da je smanjenje gospodarskih aktivnosti uzrokovano tek odgađanjem Brexita koji se prvotno trebao dogoditi 29. ožujka.

Ekonomisti IHS-a s druge strane tvrde da su slab rast uslužnog sektora te pad u proizvodnji i industriji utjecali na sveukupni pad gospodarstva u trećem kvartalu od 0,1%.

Tagovi: Velika Britanija, recesija, britanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE