GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća

Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Moguće je da će Veliku Britanija snaći najgora ekonomska kriza unazad nekoliko stoljeća, nakon što su zbog pandemije koronavirusa gospodarske aktivnosti gotovo zamrle, upozorio je u četvrtak jedan od stratega središnje nacionalne banke - Bank of England (BoE).

Jan Vlieghe, član odbora BoE za utvrđivanje kamatnih stopa upozorio je da na "temelju ranih pokazatelja i iskustva ostalih zemalja koje su se nešto ranije od Ujedinjene Kraljevine našle na udaru krize uzrokovane pandemijom, čini se da se suočavamo s gospodarskim padom koji je brži i dublji od ičega što smo vidjeli u posljednjem stoljeću, a moguće je i više stoljeća".

"Pandemija covida-19 i mjere izolacije su proizvele dramatičan šok u kanalu ponude, jer ljudi ne rade, ali i u kanalu potražnje, jer su zbog karantene poremećeni uobičajeni obrasci potrošnje", rekao je Vlieghe.

Također pojašnjava da je na djelu "veliki asimetrični" šok jer su neki sektori pogođeni puno gore od drugih te dodaje da indeks PMI pokazuje da se, primjerice, sektor financijskih usluga puno bolje nosi s krizom od proizvodnje ili tekstilne industrije.

Ministarstvo financija i gospodarstva je priopćilo da će se vlada u samo sljedeća tri mjeseca morati zadužiti za 180 milijardi funta (223 milijarde američkih dolara) kako bi platila do sada neviđene mjere koje je poduzela u cilju sprečavanja kolapsa gospodarstva.

Jan Vlieghe, međutim, ima i dobru vijest i tvrdi da bi se gospodarstvo moglo oporaviti i vratiti na razinu prije koronakrize nakon što pandemija završi.

"No, za to će trebati vremena", kazao je Vlieghe.

"Gospodarski potencijal trenutno je nemilosrdno napadnut, ali kada pandemiji jednom dođe kraj, u načelu bi se ekonomija trebala oporaviti i vratiti na prijašnju putanju", pojasnio je i dodao da se očekuje polagani oporavak, a ne scenarij prema kojem nakon naglog, strelovitog pada slijedi nagli oporavak.

Skupina ekonomista upozorava na pad BDP-a od 13 posto u sadašnjem kvartalu, najvećem nakon Drugog svjetskog rata.

Što se ostalih zemalja tiče, Economist Intelligence Unit (EIU) govori o 10-postotnom padu talijanske i francuske ekonomije u drugom kvartalu, ali se tako mračna prognoza odnosi i na inače vrlo robusno njemačko gospodarstvo.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) predviđa niz scenarija ove krize izazvane pandemijom koronavirusa – od "optimističnog" pada globalne trgovine od 13 posto, što je na razini krize iz 2008. godine pa do posve pesimističnog pada od 32 posto koji priziva Veliku krizu iz 1930-ih godina. Prema optimističnom scenariju WTO-a, ovogodišnji pad globalnog BDP-a bio bi 2,5 posto, dok bi u najgorem scenariju taj pad bio čak 8,8 posto.

Tagovi: britanska ekonomija, Jan Vlieghe, Bank of England, Velika Britanija, koronavirus u Velikoj Britaniji, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE