GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak

Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 13:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.

Službene brojke objavljene u petak pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) smanjio za 0,1% tromjesečno u druga tri mjeseca ove godine, što je manje od pada od 0,3% koji su očekivali analitičari.

To dolazi nakon što je BDP porastao za 0,8 posto u prvom kvartalu ove godine.

Prošlog je tjedna Bank of England upozorila da očekuje da će britansko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju ući u najdužu recesiju od globalne financijske krize. U međuvremenu se predviđa da će inflacija u listopadu dosegnuti vrhunac iznad 13%.

Mjesečne procjene pokazale su da je BDP pao 0,6% u lipnju, manje od konsenzusnih predviđanja od 1,3%, ali manje od revidiranog rasta od 0,4% u svibnju.

“Britanski rast stagnira jer se gospodarstvo suočava s izazovima zbog ozbiljnog pada realnog dohotka usred povišene inflacije i viših kamatnih stopa,” rekao je Hussain Mehdi, makro i investicijski strateg u HSBC Asset Management.

"Bit će teško izbjeći recesiju, posebno s rizicima rasta cijena energije koji idu u zimu."

Predviđa se da će gornja cijena energije u Ujedinjenom Kraljevstvu dosegnuti 4266 funti (5191,96 dolara), prema konzultantskoj kući Cornwall Insight, što bi milijune kućanstava ostavilo u nevolji s plaćanjem računa.

Međutim, usprkos makroekonomskim vjetrovima, HSBC podupire britanske dionice s velikom tržišnom kapitalizacijom kako bi ove godine nastavile nadmašivati rezultate s obzirom na "izloženost robi, vrijednosti i obrambenom sektoru".

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
Primorac: Nisam najavio narodne obveznice
REAKCIJE
Primorac: Nisam najavio narodne obveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako nije najavio stavljanje na tržište "narodnih obveznica" već da je u razgovoru s novinarkom komunicirao o različitim modalitetima koji postoje te u tom kontekstu to spomenuo samo kako ideju, istaknuvši pritom da državni proračun nije ugrožen te da država nema problema s likvidnošću.
Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke
PDV
Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Saboru da mjera snižavanja PDV-a na širok krug proizvoda nije polučila željeni učinak jer oni koji su trebali preuzeti dio tereta krize nisu podmetnuli leđa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE