GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska ekonomija past će 1,4 posto u 2023.

Britanska ekonomija past će 1,4 posto u 2023.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britansko gospodarstvo smanjilo se već u trećem tromjesečju, a u idućoj godini aktivnost će pasti za 1,4 posto budući da će visoka inflacija i podignute kamatne stope zakočiti potražnju, prognozirao je u četvrtak državni ekonomski institut OBR.

Ured za proračunsku odgovornost (OBR) blago je podigao procjenu rasta u ovoj godini, s 3,8 posto prognoziranih u ožujku na 4,2 posto.

U idućoj godini sada očekuje pad BDP-a za 1,4 posto. U ožujku prognozirali su 1,8-postotni rast aktivnosti.

Recesija je počela već u trećem tromjesečju padom aktivnosti za 0,2 posto, a trebala bi trajati nešto više od godinu dana zbog slabije potražnje koju će zakočiti visoka inflacija i podignute kamatne stope, prognoziraju u OBR-u.

Inflacija će ove godine dosegnuti 9,1 posto i kliznuti na 7,4 posto u 2023., izračunali su.

Naglašavaju da su zbog ograničenog uvoza ruskog plina veleprodajne cijene tog energenta u Europi više deset puta no što su bile prije pandemije, a tržišta sada očekuju da će u srednjem roku ostati četiri puta više, navode.

Da vlada nije osigurala potporu kućanstvima i kompanijama, recesija bi bila dublja za 1,1 postotni bod, dodaju.

U 2024. BDP bi po njihovim izračunima trebao ponovo porasti, za 1,3 posto, zahvaljujući nižim cijenama energije i blažoj inflaciji.

Institut je trebao objaviti prognoze i u rujnu, ali je objava odgođena zbog mini-proračuna ministarstva financija kojem je tada na čelu bio Kwasi Kwarteng.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
INDUSTRIJA
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE