GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska ekonomija usporila u trećem kvartalu

Britanska ekonomija usporila u trećem kvartalu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 15:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u trećem su tromjesečju usporile, pritisnute poremećajima u lancima nabave, manjkom radnika i novim valom zaraze covidom 19, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda ONS-a.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od srpnja do rujna za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je u uvjetima ublažavanja koronavirusnih ograničenja bio uvećan za 5,5 posto, objavio je statistički ured.

Britansko je gospodarstvo tako u ljetnom tromjesečju poraslo najslabije od zatvaranja gospodarstva na početku godine, koje je rezultiralo padom aktivnosti u prvom tromjesečju od 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci ONS-a.

Realni BDP bio je u trećem tromjesečju još uvijek manji za 2,1 posto u usporedbi s krajem 2019., prije izbijanja pandemije covida 19.

Proljetni uzlet gospodarstva nakon zatvaranja početkom godine oslabio je tako ovog ljeta zbog rasta broja zaraženih, problema u globalnim nabavnim lancima i nestašici radnika na određenim poslovima nakon Brexita, uključujući vozače kamiona.

U rujnu je prema najnovijim procjenama BDP porastao za 0,6 posto, objavio je ONS, prepolovivši istodobno procjenu rasta u kolovozu, na 0,2 posto. U srpnju aktivnosti su pale 0,2 posto, nešto snažnije što su pokazivale prve procjene.

Ubrzanje aktivnosti u rujnu statističari pripisuju sektoru usluga koji je bilježio 0,7-postotni rast u odnosu na kolovoz, poduprt ponajprije snažnijom aktivnosti u sektoru zdravstvenih usluga.

"Iako se mjesečna gospodarska aktivnost u trećem tromjesečju oporavila, nakon pada u srpnju, vjerojatno je posrijedi odraz vremenski ograničenog poticaja koji su joj pružila ublažena koronaograničenja", izjavio je Suren Thiru, glavni ekonomist u Britanskoj gospodarskoj komori.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE