GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska središnja banka kritizira vladu

Britanska središnja banka kritizira vladu
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 16:44
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Prijedlog britanske vlade o vetu na regulativu financijskog sektora digao je na noge središnju banku koja upozorava da krši neovisnost regulatora.

Britanska vlada obećala je značajno ublažiti regulativu kako bi ojačala konkurentnost financijskog sektora nakon Brexita i gubitka povlaštenog pristupa tržištima Europske unije.

Ublažena regulativa trebala bi, između ostalog, osloboditi milijarde funti iz kapitalnih rezervi osiguravatelja za ulaganja u gospodarski rast i ima njihovu podršku.

Vladin plan uključuje pravo veta na regulativu koju sastavljaju neovisni regulatori, uključujući središnju banku. Veto je sastavni dio paketa novih ovlasti koje vlada predlaže, a regulatori bi morali uzimati u obzir pri pisanju novih propisa.

Dužnosnik ministarstva financija Andrew Griffith rekao je da bi se pravo veta koristilo štedljivo i da bi regulatori i dalje bili neovisni u svakodnevnom radu.

Središnja banka upozorila je pak da propise ne bi trebalo previše ublažavati u kontekstu poziva osiguravatelja ministarstvu da preskoči središnju banku. Viceguverneri Jon Cunliffe i Sam Woods kritizirali su prijedlog ministarstva, tvrdeći da krši neovisnost regulatora.

Guverner Andrew Bailey ustvrdio je u srijedu u parlamentu da je na kocki konkurentnost financijskog sektora.

"Konkurentnost počiva na učinkovitom pravnom i regulatornom sustavu... Ne smijemo to ugrožavati", rekao je Bailey pred Odborom za financije britanskog parlamenta.

Prijedlog bi mogao zakomplicirati pokušaje Britanije da vrati ugled narušen previranjima na financijskim tržištima koja je izazvao ekonomski program bivše premijerke Liz Truss, izjavio je guverner.

"Nanijeli smo štetu vlastitom ugledu u svijetu zbog onoga što se dogodilo. Trebat će nam više vremena da obnovimo ugled nego da korigiramo krivulju prinosa na državne obveznice... stoga moramo biti oprezni", rekao je Bailey.

Prinosi na državne obveznice naglo su porasli nakon što je bivša britanska premijerka najavila smanjenje poreza, ali ne i plan financiranja te mjere.


Ministarstvo financija i središnja banka sada rade na dogovoru, koji bi mogao biti priložen izvješću o fiskalnoj politici ministra financija Jeremyja Hunta.

Vlada je nakon kritika rekla da će odgoditi prijedlog novih ovlasti, potaknuvši nagađanja da bi ga mogla razvodniti ili od njega odustati.

Tagovi: Bank of England, Velika Britanija, Andrew Bailey, britanska ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
INDUSTRIJA
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE