GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski ministar financija najavio povećanje poreza

Britanski ministar financija najavio povećanje poreza
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 14:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski ministar financija Jeremy Hunt najavio je veliko povećanje poreza s obzirom na izazovnu gospodarsku situaciju u Velikoj Britaniji.

"Bojim se da ćemo svi morati plaćati veće poreze", rekao je u današnjem intervjuu za Sky News.

Nagovijestio je da će se porezi najviše povećati za najbogatije.

“Moramo se suočiti s neugodnom istinom da bi inflacija ostala (visoka) kada bi se svima povećavale plaće u skladu s inflacijom. Tada se inflacija ne bi smanjila”, rekao je, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ministar financija u četvrtak će predstaviti plan proračuna koji javnost s nestrpljenjem iščekuje. Prema medijskim napisima, proračunu nedostaje oko 40 milijardi funti (46 milijardi eura), što Hunt planira pokriti povećanjem poreza i štednjom.

Velikoj Britaniji stručnjaci predviđaju dugotrajnu recesiju. Inflacija je porasla preko deset posto. Istodobno, britanska konzervativna vlada mora ponovno zadobiti povjerenje financijskih tržišta, koja su bila uzdrmana radikalnim i nefinanciranim planiranim rezovima poreza prethodne premijerke Liz Truss.

“Izlaz iz ove situacije je smanjenje inflacije što je brže moguće, jer je ona srce vaših briga, vašeg bijesa, vaših frustracija, jer vaše plaće ne dosežu ono što bi trebale”, rekao je Hunt Britancima.

"Ako želimo ljudima uliti povjerenje u budućnost, moramo biti iskreni prema sadašnjosti", uvjeren je.

Istaknuo je da će njegov financijski plan smanjiti inflaciju, staviti pod kontrolu visoke cijene energije i otvoriti put zdravom gospodarskom rastu. No za to su potrebne uštede u javnom sektoru, dodao je i pritom uvjerio da plan ne donosi "samo loše vijesti".

U rujnu je plan tadašnjeg ministra financija Kwasija Kwartenga iz konzervativne vlade Liz Truss, koji je uključivao velika smanjenja poreza, izazvao šok na financijskim tržištima i pad funte. Događaj je prvo smijenio Kwartenga, kojeg je naslijedio Hunt, koji je odmah objavio da vlada odustaje od planova, a zatim i premijera. Konzervativci su 25. listopada povjerili vodstvo vlade Rishiju Sunaku.

Tagovi: Jeremy Hunt, povećanje poreza, porezi, Rishi Sunak
PROČITAJ I OVO
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE