GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj osiguranika pri HZMO-u na godišnjoj razini manji za 11.260

Broj osiguranika pri HZMO-u na godišnjoj razini manji za 11.260
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 11:34
Autor: RBA analize
ZAGREB - Broj osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u studenome je dosegnuo 1.545.566, što je za 1.188 ili 0,1 posto više nego u listopadu, dok je u odnosu na lanjski studeni njihov broj manji za 11.260 osoba ili 0,7 posto.

Po podacima HZMO-a, broj osiguranika najviše je u odnosu na listopad porastao u građevinarstvu, za 1,2 posto, dok je pak najsnažniji pad, od 3,4 posto, zabilježen u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, navedeno je u analizi Raiffeisen banke (RBA).

Od ostalih kategorija, prerađivačka industrija zabilježila je mjesečni rast broja osiguranika od 0,2 posto, trgovina na veliko i malo pad od 0,2 posto, a javna uprava i obrana pad od 0,1 posto.

U odnosu na studeni prošle godine, broj osiguranika niži je za 11.260 osoba, čime pad iznosi 0,7 posto, što je ujedno i najblaži pad zabilježen od travnja. Naime, u travnju je i započeo negativni trend koji je posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, kada je po prvi puta od ožujka 2015. godine pao broj osiguranika na godišnjoj razini.

Najveće smanjenje broja osiguranika u odnosu na studeni prošle godine također je zabilježen u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 11,9 posto. U toj djelatnosti je nastavljen trend pada deveti mjesec zaredom, a izravna je posljedica pandemije, napomenuli su analitičari RBA.

Najsnažniji godišnji rast osiguranika evidentiran je građevinarstvu, 5,9 posto, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine, istaknuli su iz RBA.

Od ostalih kategorija, broj osiguranika u prerađivačkoj industriji smanjen je 1,5 posto, u trgovini na veliko i malo 1,6 posto, a javnoj upravi i obrani 1,4 posto.

Iz RBA podsjećaju da je početkom prosinca, u sklopu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru Vlada donijela novi paket mjera pomoći gospodarstvu, koji se odnosi na očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova poduzetnika i tzv. "covid" kredite, a do kraja bi trebao sprečavati snažnije negativne šokove na tržištu rada.

"Iako će s istekom navedenih mjera slika kretanja na tržištu rada postati realnija, ipak očekujemo da će u godini pred nama snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka", zaključili su analitičari RBA.

Tagovi: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, osiguranici HZMO-a
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE