GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zahtjeva za naknadom za nezaposlene u SAD-u na najnižoj razini od 1969.

Broj zahtjeva za naknadom za nezaposlene u SAD-u na najnižoj razini od 1969.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadom za nezaposlene u prošlom je tjednu pao na najnižu razinu u više od 52 godine, pokazali su u četvrtak podaci ministarstva rada.

U tjednu do 4. prosinca zahtjev za državnom naknadom za nezaposlene podnijelo je 184 tisuća građana, što je pad za 43 tisuće u odnosu na tjedan ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada.

Takav pad njihova broja, na najnižu razinu od rujna 1969. godine, vjerojatno je ipak prenapuhan zbog teškoća u prilagodbi podataka za sezonske fluktuacije.

Iako broj zahtjeva obično raste u hladnijem dijelu godine, ekonomisti kažu da je malo vjerojatno da će se takav sezonski obrazac održati u razdoblju akutnog manjka radnika na američkom tržištu rada.

Krajem listopada u SAD-u je bilo 11 milijuna nepopunjenih radnih mjesta pa poslodavci nisu skloni otpuštanjima.

"Oscilacije povezane sa sezonskim obrascima otežat će idućih tjedana tumačenje podataka o zahtjevima za naknadom za nezaposlene", izjavila je Veronica Clark, ekonomistica u Citigroupu u New Yorku.

Podaci su ipak u skladu s drugim pokazateljima, poput onih o potrošnji građana, aktivnostima u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima, koji signaliziraju opetovani zamah gospodarstva u četvrtom kvartalu, nakon usporavanja u razdoblju od srpnja do rujna.

Širenje omikron varijante virusa moglo bi ipak naškoditi gospodarstvu. Premda se o njegovom utjecaju malo zna, može se očekivati slabije zapošljavanje i potražnja za uslugama, ako je suditi po iskustvu s delta varijantom zbog koje je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo najslabije u više od godinu dana.

Vlada je krajem prošlog tjedna objavila da se stopa nezaposlenosti u studenome spustila na 4,2 posto, najnižu razinu u 21 godinu, dok je broj zaposlenih porastao za samo 210 tisuća, najslabije od prosinca pandemijske 2020. godine, podsjeća Reuters.

Početkom travnja 2020. godine, u punom jeku pandemije koronavirusa kada je gospodarstvo gotovo u potpunosti bilo zaustavljeno, broj tjednih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost dosegnuo je rekordnih 6,149 milijuna.

Tagovi: naknada za nezaposlene u SAD-u, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE