GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao

Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Statistički podaci na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 16,3 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,4 posto.

Najveći je rast zabilježen u proizvodnji strojeva i uređaja, za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 28,5 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 22,5 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 15,9 posto te proizvodnji tekstila, za 9,1 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 13 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 12,9 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto, proizvodnji metala, za 7,7 posto, vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 5,4 posto, proizvodnji električne opreme, za po 4,3 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,2 posto.

Kumulativni podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da je ukupan broj zaposlenih u industriji bio 1,2 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u prvih šest mjeseci ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećana za 10,2 posto.

Inače, isto je izvješće DZS-a pokazalo da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec za redom, i to za 8,3 posto na godišnjoj razini što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Tagovi: zaposlenost u industriji, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE