GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u srpnju ove godine manji je za 0,3 posto u odnosu na lipanj, dok je u odnosu na srpanj prošle godine smanjen za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji tekstila, za 4,2 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 2,1 posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 1,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,3 posto, te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 1,8 posto u srpnju u odnosu na lipanj.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 14,2 posto, te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,2 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće, za 8,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 8,6 posto, vađenju sirove nafte i prirodnog plina za sedam posto, proizvodnji pića šest posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 10,1 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 5,2 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 2,7 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do srpnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,2 posto.

DZS je objavio i podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u srpnju pala deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no njezin pad od 1,6 posto nešto je blaži nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,8 posto.

Tagovi: zaposlenost u industriji, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda, Rafinerija Sisak, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
WASHINGTON - Federalne rezerve su u srijedu naznačile da bi uskoro mogle povisiti kamatne stope po prvi puta u više od tri godine.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
BERLIN - Njemačka vlada snizila je u srijedu prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu za pola postotnog boda zbog kontinuiranog širenja zaraze covidom 19.
MMF: Sukob Ukrajine i Rusije produljio bi razdoblje povišene inflacije
INFLACIJA
MMF: Sukob Ukrajine i Rusije produljio bi razdoblje povišene inflacije
WASHINGTON - Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine vjerojatno bi dodatno povećala troškove energije i cijene robe za mnoge zemlje, pa bi se inflacija dulje zadržala na povišenoj razini, upozorila je dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda.
Slovenija: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu
UVOZ RADNIKA
Slovenija: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu
LJUBLJANA - U Sloveniji je zabilježen značajan porast zahtjeva za zapošljavanje stranaca tokom prošle godine, a Zavod za zapošljavanje je danas objavio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015., kada je sadašnji sistem uveden.
MMF snizio prognoze za globalno gospodarstvo, SAD i Kinu
SNIŽENE PROCJENE
MMF snizio prognoze za globalno gospodarstvo, SAD i Kinu
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta SAD-a, Kine i svjetskog gospodarstva u cjelini, upozorivši i na rizike koje donose neizvjestan tok pandemije, inflacija, poremećaji u opskrbi i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE