GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra

Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra, a neto 11,8 milijardi evra, saopštila je centralna banka.


Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj juna prošle godine, povećane za 1,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 11,8 milijardi evra.

Na kraju juna bruto devizne rezerve su bile niže za 388,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, sprovedenih radi ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -273,0 miliona evra) i neto razduženja Republike Srbije po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 127,4 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom juna po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima - ukupno 51,5 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima - ukupno 19,7 miliona evra i u potpunosti amortizuju negativan neto tržišni efekat - 19,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 582,8 miliona evra i bio je za 132,0 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvoj polovini ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.436,2 miliona evra. U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

Blagovremenim i adekvatnim reagovanjem na deviznom tržištu NBS je uspešno održala stabilnost na domaćem deviznom tržištu.

Kao rezultat toga, povratilo se i poverenje međunarodnih investitora, pa je potreba za reagovanjem tokom juna bila značajno niža nego u aprilu i maju.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto prodala 155 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je neto prodala 1.030 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE