GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug 41,1 milijardu eura

Bruto inozemni dug 41,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Prema podacima Hrvatska narodne banke, bruto inozemni dug Republike Hrvatske krajem studenog 2019. iznosio je 41,1 milijardu eura, što je 3,8 posto ili 1,6 milijardi eura manje nego godinu ranije, no analitičari predviđaju rast vanjske ranjivosti zbog krize uzrokovane koronavirusom.

U odnosu na prethodni mjesec, bruto inozemni dug na kraju studenoga, koji obuhvaća inozemni dug opće države, središnje banke, drugih monetarnih financijskih institucija, ostalih domaćih sektora te izravnih ulaganja, manji je za 4,5 posto.

U strukturi duga najveći udio od oko 41,3 posto čine ostali sektori odnosno trgovačka društva koja su nakon trogodišnjeg razduživanja prema inozemstvu od početka 2019. godine ponovno počela ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta.

Smanjenje inozemnog duga u prvih jedanaest mjeseci prošle godine rezultat je smanjenja obveza unutar svih kategorija izuzev ostalih domaćih sektora gdje je bruto inozemni dug u odnosu na kraj 2018. bio viši za 1,7 posto.

Unutar javnog sektora, čiji je ukupan bruto dug prema inozemnim vjerovnicima na kraju studenog 2019. iznosio 15,3 milijarde eura što je osam posto niže u odnosu na kraj 2018. godine, država je s 12,9 milijardi eura bila najveći dužnik iako je njen dug u odnosu na kraj 2018. smanjen za 7,3 posto. Rezultat je to dospjele dolarske obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara što je smanjilo inozemne obveze države, primjećuju analitičari Raiffeisen banke.

"Iako će pokazatelji za prosinac potvrditi smanjene relativne inozemne zaduženosti na 75,7 posto BDP-a (za sedam postotnih bodova u odnosu na kraj 2018.) novonastale okolnosti uzorkovane pandemijom korona virusa nepovoljno će se odraziti i na kretanje relativnih pokazatelja inozemne zaduženosti već u ovoj godini", dodaju.

Upozoravaju da će se značajno usporavanje odnosno pad gospodarske aktivnosti, uz visoke razine obveza prema inozemstvu nakupljene ranijih godinama, odraziti kroz pogoršanje vanjske ranjivosti Hrvatske.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, koronakriza, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE