GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 10:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Unatoč porastu bruto inozemne zaduženosti u apsolutnom izrazu, njegov udio u BDP-u nastavit će se smanjivati.

Statistika za ovu godinu dostupna je s podacima za veljaču. Prema podacima HNB-a, uz mjesečno povećanje za 910 mil. eura ili 2% krajem veljače stanje bruto inozemnog duga iznosilo je gotovo 46 mlrd. eura. U odnosu na veljaču 2021. bruto inozemni dug porastao je za 4,3 mlrd. eura ili 10,4%. Posljedica je to povećanja duga središnje banke čiji je bruto inozemni dug zbog rasta posebnih prava vučenja kod MMF-a i repo poslova porastao na godišnjoj osnovi za 3,5 mlrd. kuna te povećanja ino duga opće države za 786 mil. eura ili 5,2%.

U usporedbi s krajem prosinca 2021. bruto inozemni dug viši je za 1,4 mlrd. eura ili 3,1%. Pri tome su ostali domaći sektor (poduzeća), uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima smanjili svoje bruto inozemne obveze za 37,8 mil. eura dok su svi ostali sektori zabilježili rast bruto inozemne zaduženosti. Prema navodima iz središnje banke, povećanja duga središnje banke za 1,1 mlrd. eura u odnosu na kraj 2021. rezultat je smanjenja imovine poslovnih banka u okviru sustava TARGET2 kojim upravlja središnja banka.

Promatramo prema udjelima, i dalje najviši udio u ukupnom dugu čine inozemne bruto obveze opće države s 34,6% dok se udio bruto inozemnih obveza ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) nastavio smanjivati te je krajem veljače 2022. iznosio 26,2%. Od ukupnih bruto inozemnih obveza na privatni dug krajem veljače odnosilo se 53,3% ili 24,5 mlrd. eura i on je bio 200 mil. ili 0,9% viši u odnosu na kraj 2021. S druge strane bruto inozemni dug javnog sektora s 21,5 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima bio je za 1,2 mlrd. eura viši u odnosu na kraj 2021. (+5,8%).

Prema posljednjim podacima iz središnje banke, stanje bruto inozemnog duga na kraju ožujka 2022. iznosilo je 45,2 mlrd. eura, što je za 0,6 mlrd. eura više negoli na kraju 2021. godine.

Tagovi: Bruto inozemni dug Hrvatske, inozemni dug, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
IDEJE
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
SCHLOSS ELMAU - Čelnici skupine G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZADOVOLJSTVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZAGREB - Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE