GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura

Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 09:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.

Prema posljednjim podacima HNB-a, uz mjesečno povećanje za 482 mil. eura ili 1,1%, krajem siječnja stanje bruto inozemnog duga iznosilo je 45,1 mlrd. eura. U odnosu na siječanj 2021. bruto inozemni dug porastao je za 3,8 mlrd. eura ili 9,2%. Posljedica je to povećanja duga središnje banke čiji je bruto inozemni dug zbog rasta posebnih prava vučenja kod MMF-a i repo poslova porastao na godišnjoj osnovi za 2,8 mlrd. kuna te povećanja ino duga opće države za 878 mil. eura ili 5,9%.

S druge strane u usporedbi s krajem prosinca 2021. ostali domaći sektor (poduzeća), uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima smanjili su svoje bruto inozemne obveze za 420 mil. eura, a kreditne institucije za 345 mil. eura. Prema podacima iz središnje banke, stanje bruto inozemnog duga na kraju veljače 2022. iznosilo je 46,0 mlrd. eura, što je za 1,4 mlrd. eura više nego na kraju 2021. godine

Promatramo prema udjelima, i dalje najviši udio u ukupnom dugu čine inozemne bruto obveze opće države s 35,2% dok se udio bruto inozemnih obveza ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) nastavio smanjivati te je krajem siječnja 2022. iznosio 26,3%. Od ukupnih bruto inozemnih obveza na privatni dug krajem siječnja odnosilo se 54,2% ili 24,4 mlrd. eura i on je bio 137 mil. ili 0,6% niži u odnosu na kraj 2021. S druge strane bruto inozemni dug javnog sektora s 23 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima bio je za 2,7 mlrd. eura viši u odnosu na kraj 2021. (+13,4%).

U ovoj godini, nastavak (skromnog) gospodarskog rasta pozitivno će utjecati na relativni pokazatelj bruto inozemnog zaduženja Republike Hrvatske, pa će se unatoč apsolutnom porastu stanja bruto inozemnog duga njegov udio u BDP-u nastaviti smanjivati.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
SIGNALI
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u travnju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no za precizniju ocjenu trebat će pričekati vrijednosti tog indeksa za svibanj i lipanj, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
SIGNALI
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
FRANKFURT - Sentiment među njemačkim izvoznicima blago se pogoršao u lipnju.
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
SRBIJA-MMF
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
BEOGRAD – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE