GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 20:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a za ožujak bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio je u odnosu na veljaču viši za 1,7 mlrd. eura (+4,2%) dok je u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen rast za 3,2 mlrd. eura (+7,8%).

U odnosu na kraj 2020. bruto inozemni dug porastao je 3,3 mlrd. eura odnosno 8,3% t eje krajem prvog tromjesečja dosegnuo 43,4 mlrd eura.

U relativnom izrazu, omjer bruto inozemnog duga u odnosu na BDP- poraslo je na 88,1% na kraju ožujka što je za 6,9pb više nego krajem 2020.

Rast bruto inozemnog duga u odnosu na kraj 2020. rezultat je povećanja duga svih domaćih sektora. Pri tome je najznačajniji porast zabilježen kod duga opće države za 1,9 mlrd eura kao rezultat izdanja 2 mlrd eura eurobveznica početkom ožujka na europskom tržištu kapitala kao i, prema navodima iz središnje banke, zbog zaduživanja putem SURE-a te kod IBRD-a, kao i transakcija na sekundarnom tržištu. Krajem ožujka inozemni dug opće države iznosio je 15,8 mlrd. eura.

Nadalje, rast duga središnje banke za 0,8 mlrd eura isključivo je rezultat porasta obujma repo poslova. Kreditne su institucije također povećale svoj dug za 386 mil. eura (+9,3%) koji je krajem ožujka iznosio 4,5 mlrd eura. Inozemni dug ostalih domaćih sektora, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima porastao je za 0,3 mlrd. eura što se poglavito odnosi na privatna nefinancijska poduzeća čije je bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio na razini 9,8 mlrd eura (+1,6% u odnosu na kraj 2020.).

Na razini cijele 2021. očekivani gospodarski oporavak, na što upućuju i visokofrekventno pokazatelji za drugo tromjesečje, trebao bi doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-a, dok u apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE