GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve HNB-a ispod 16 milijardi eura

Bruto međunarodne pričuve HNB-a ispod 16 milijardi eura
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 10:40
Autor: RBA analize
ZAGREB - Ukupna aktiva Hrvatske narodne banke (HNB) krajem ožujka iznosila je 138,5 milijardi kuna te je uz smanjenje na mjesečnoj razini za 10,4 milijardi kuna, odnosno sedam posto, u odnosu na kraj prošle godine bila niža za gotovo 6 milijardi kuna, odnosno 4,1 posto, pokazuju podaci HNB-a.

Kako navode analitičari Raiffeisen banke (RBA), promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čije se udio u ukupnoj aktivi krajem ožujka spustio na 93,1 posto, što je najniži udio ino aktive u ukupnoj aktivi od siječnja 2009. godine.

"To je posljedica promjena na ostalim stavkama aktive odnosno povećanja potraživanja od središnje države budući da je HNB tijekom ožujka dvjema operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire RH ukupnoga nominalnog iznosa 4,29 milijardi kuna te povećanja potraživanja od kreditnih institucija", navode iz RBA.

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima krajem ožujka iznosile su 16,5 milijardi eura, 15,2 posto manje u odnosu na veljaču te 11,3 posto manje od početka godine.

Analitičari RBA navode da je smanjenje međunarodnih pričuva RH izravna posljedica pandemije covid-19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, na što je HNB odgovorila intervencijama na deviznom tržištu.

Tako je tijekom ožujka središnja banka u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija poslovnim bankama prodala ukupno 2,5 milijardi eura.

Prema navodima HNB-a, nešto veći pad bruto pričuva u odnosu na spomenute prodaje deviza uglavnom je posljedica niže razine ugovorenih repo poslova. Podaci središnje banke za 1. svibanj ukazuju na smanjenje međunarodnih pričuva i ispod 16 milijardi eura, to jest na 15,98 milijardi eura, ističu RBA analitičari.

Iz RBA smatraju da će HNB, obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom Covid-19, zasigurno ostati dosljedna u politici zadržavanja stabilnog tečaja.

Stoga u slučaju novih pritisaka na slabljenje domaće valute možemo očekivati daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza, kažu analitičari.

S druge strane, u slučaju potrebe, HNB ima i na raspolaganju, s ESB-om dogovorenu, liniju za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap. kojim se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od 2 milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama, navode iz RBA.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve HNB-a, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka, koronakriza, devizna intervencija HNB-a
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE