GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve na kraju srpnja 19,6 mlrd. eura

Bruto međunarodne pričuve na kraju srpnja 19,6 mlrd. eura
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2019 / 08:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju srpnja iznosila je 148,9 mlrd. kuna te je uz pad na mjesečnoj razini za 1,6 mlrd. kuna (-1,1%) na godišnjoj razini bila viša za 24,4 mlrd. kuna (19,6%).

U odnosu na kraj 2018. ukupna aktiva središnje banke viša je za 15,5 mlrd. kuna (%2B11,6%). Promjene na mjesečnoj i na godišnjoj razini prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive s obzirom da njen udio u ukupnoj aktivi čini gotovo 99 posto. Inozemna aktiva HNB-a na kraju srpnja iznosila je 146,9 mlrd. kuna što predstavlja pad na mjesečnoj i rast na godišnjoj razini (-1,1% odnosno 18,9%).

U strukturi inozemne aktive najveći udio odnosi se na plasmane u vrijednosne papire (62,2%) koji su krajem srpnja uz rast za 2,9%na mjesečnoj razini na godišnjoj bili viši za 12,1%. Nadalje, od ostalih komponenti inozemne aktive snažan godišnji rast zabilježen je kod oročenih depozita u stranim bankama ( 40,1%) koji u strukturi sudjeluju sa gotovo 32%. Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustila se na 3,6 mlrd. kuna (-0,8% na mjesečnoj razini te -0,9% godišnje).

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima zabilježile su blago smanjenje na mjesečnoj te nastavak rasta na godišnjoj razini (-1,2% i 19,5%) te su na kraju srpnja iznosile 19,6 mlrd. Prema posljednjim podacima središnje banke nakon blagog smanjenja u srpnju, bruto međunarodne pričuve povećale su se u kolovozu, te su na kraju mjeseca iznosile 21,0 mlrd eura. Porast pričuva u kolovozu uglavnom je bio rezultat kupnje deviza od poslovnih banaka (tijekom kolovoza HNB je putem dvije devizne intervencije od banaka otkupio 624,6 mil. eura).

U pasivi bilance HNB-a primarni novac s udjelom od 69% zabilježio je pad na mjesečnoj i rast na godišnjoj razini (-1,1% odnosno 14%) dosegnuvši tako 102,2 mlrd. kuna. Pri tome je značajan doprinos na rastu na godišnjoj razini došao od povećanja gotovog novca izvan kreditnih institucija te depozita kreditnih institucija koji zajedno čine udio veći od 70%, a zabilježili su godišnje stope rasta od 9,2% odnosno 17,4%.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE