GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve na kraju travnja 20,7 mlrd kuna

Bruto međunarodne pričuve na kraju travnja 20,7 mlrd kuna
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 08:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupna aktiva središnje banke, prema podacima HNB-a, krajem travnja iznosila je gotovo 182 mlrd. kuna.

Uz smanjenje za 3,9 mlrd. kuna (-2,1%) u odnosu na ožujak, ukupna aktiva središnje banke na godišnjoj je razini bila viša za 48,6 mlrd. kuna (+36,4%). Istovremeno, inozemna aktiva središnje banke, koja predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, a u ukupnoj aktivi krajem travnja činila je udio od 87%, također je zabilježila mjesečni pad na 158,4 mlrd. kuna (-2%) te godišnji rast za 28,2%. Pri tome je najveći generator rasta na godišnjoj razini došao od komponenata Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama te Oročeni depoziti u stranim bankama.

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima krajem travnja iznosile su 20,7 mlrd. eura što predstavlja smanjenje za 1,9% u odnosu na ožujak te povećanje za 29,6% na godišnjoj razini. Prema navodima iz središnje banke smanjenje pričuva uglavnom je bilo rezultat niže razine ugovorenih repo poslova i prodaje deviza bankama. U odnosu na kraj prethodne godine bruto međunarodne pričuve porasle su za 1,8 mlrd. eura ili 9,4%. Posljednji tjedni podaci središnje banke za 21. svibanj ukazuju na povratak međunarodnih pričuva na razinu ponovo iznad 21 mlrd. eura, na 21,012 mlrd. eura.

Kako inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro na kraju travnja oslabila 0,1% u odnosu na ožujak dok je u odnosu na travanj 2020. oslabila 0,4%).

Dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostaje neupitna te u slučaju pritisaka na kunu u bilo kojem smjeru možemo očekivati nove aktivnosti HNB-a na deviznom tržištu kroz prodaju/kupnju deviza što bi posljedično utjecalo i na kretanje međunarodnih pričuva.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
KARIJERE
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
ZAGREB - Gotovo 140 tisuća hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje do 2030. godine, jedan je od zaključaka analize "Budućnost rada u Hrvatskoj - Preobrazba hrvatske radne snage u dobu automatizacije i digitalizacije", koju je u srijedu objavila konzultantska tvrtka McKinsey&Company.
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
IZVJEŠĆE VLADE
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
ZAGREB - Glavna tema današnjeg saborskog dana je Godišnje izvješće Vlade, koje zastipnicima predstavlja premijer Andrej Plenković.
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE