GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve pale na 5,7 milijardi eura

Bruto međunarodne pričuve pale na 5,7 milijardi eura
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 09:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bruto međunarodne pričuve krajem svibnja iznosile su 15,7 milijardi eura što je 1,5 posto manje u odnosu na travanj te 15,2 posto manje nego na kraju svibnja prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari objašnjavaju da je to smanjenje izravna posljedica pandemije koronavirusa.

"Izraženo smanjenje međunarodnih pričuva tijekom ožujka, travnja i svibnja izravna je posljedica pandemije COVID-a 19 i popratnog, gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, na što je Hrvatska narodna banka odgovorila intervencijama na deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru", kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Prema navodima HNB-a, smanjenje pričuva tijekom svibnja bilo je rezultat prodaja deviza bankama izvan aukcije i manje razine ugovorenih repo poslova.

Zadnji podaci središnje banke za 10. srpanj ukazuju na rast međunarodnih pričuva na 17,6 milijardi eura.

Ukupna aktiva središnje banke krajem svibnja iznosila je 142,4 milijarde kuna te je uz rast na mjesečnoj razini za gotovo devet milijardi kuna (+6,7 posto), u odnosu na kraj 2019. bila manja za dvije milijarde kuna ili 1,4 posto.

Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čije se udio u ukupnoj aktivi krajem svibnja spustio na 85,8 posto, što je najniži udio ino aktive u ukupnoj od travnja 1999. godine. To je rezultat promjena na ostalim stavkama aktive odnosno povećanja potraživanja od središnje države budući da je HNB u razdoblju od sredine ožujka do kraja lipnja operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire RH nominalno iznosa 17,9 milijardi kuna.

Povećana su i potraživanja od kreditnih institucija po osnovi kredita uz financijsko osiguranje (strukturne i redovite operacije HNB-a).

Inozemna aktiva HNB-a na kraju svibnja iznosila je 122,3 milijarde kuna te je u odnosu na travanj bila niža za 1,3 milijarde kuna ili 1,1 posto, a u odnosu na kraj 2019. za 20,4 milijarde kuna ili 14,3 posto.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE