GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve rekordnih 24,4 mlrd eura

Bruto međunarodne pričuve rekordnih 24,4 mlrd eura
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bruto međunarodne pričuve krajem rujna ove godine iznosile su 24,4 milijarde eura, što je njihova dosad najviša razina, a to je i za 3oo milijuna eura ili 1,3 posto više nego u kolovozu, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Povećanje međunarodnih pričuva uglavnom je rezultat povećanja deviznog depozita države kod HNB-a zbog priljeva sredstava iz predujma Europske komisije na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u visini od 818,4 milijuna eura, dok je u smjeru smanjenja pričuva djelovala niža razina ugovorenih repo poslova, pojašnjavaju iz HNB-a.

Od početka godine bruto međunarodne pričuve porasle su za 5,4 milijardi eura ili 28,6 posto.

Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske (odnos pričuva prema uvozu robe i usluga), prema kratkoročnom dugom (prema preostalom dospijeću) te monetarnim agregatima tako i nadalje upućuju na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike središnje banke.

Neto raspoložive pričuve u rujnu su ostale na gotovo jednakoj razini kao i u kolovozu, na 19,5 milijardi eura, podaci su HNB-a.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
PRIREZ
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
RIJEKA - Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u utorak prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15 na 14 posto uz ocjenu dijela oporbe da je riječ o populističkom potezu vlasti s neznatnim učinkom na prihode građana, ali znatnim smanjenjem proračunskih prihoda.
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
RAD NA DALJINU
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
OSIJEK - U Hrvatskoj oko 11 posto zaposlenih radi na daljinu, a moglo bi 34 posto, rečeno je u utorak na okruglom stolu koji je u sklopu projekta DEVOTE (Developing of teleworking future), u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Sindikata naftnog gospodarstva i norveške udruge poslodavaca NHO održan u Osijeku.
U Sloveniji najviša inflacija nakon 2008.
INFLACIJA
U Sloveniji najviša inflacija nakon 2008.

LJUBLJANA - Potrošačke cijene u Sloveniji u studenome 2021. porasle su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,6 posto, što je najveća inflacija od listopada 2008. kada je iznosila 4,9 posto, objavio je u utorak slovenski državni statistički ured.

Stručnjaci ne očekuju veću globalnu ekonomsku štetu zbog omikrona
OCJENE
Stručnjaci ne očekuju veću globalnu ekonomsku štetu zbog omikrona
ZAGREB - Pojava soja omikrona neće dovesti do ozbiljnih posljedica za globalno gospodarstvo čak i ako se dostupna cjepiva pokažu manje učinkovitima nego protiv drugih vrsta koronavirusa, smatraju stručnjaci s kojima je razgovarao Financial Times (FT).
Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto
WIESBADEN - Godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome je premašila pet posto, prvi puta u nekih 29 godina, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE