GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budućnost britanske ekonomije neuobičajeno neizvjesna

Budućnost britanske ekonomije neuobičajeno neizvjesna
NEIZVJESNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Budućnost britanskog gospodarstva neuobičajeno je neizvjesna, upozorila je britanska središnja banka Bank of England (BoE), ukazujući na nagli rast broja zaraženih covidom 19 i brexit.

Iz središnje banke poručuju da su nova cjepiva protiv koronavirusa dobra vijest za dugoročni rast, ali da će skok broja oboljelih od covida-19 u proteklom razdoblju kočiti oporavak, piše britanski BBC.

Neizvjesnost u pogledu budućeg trgovinskog odnosa Velike Britanije i EU-a također je zamaglila izglede, dodaju.

BoE je na redovnoj sjednici u petak zadržao kamatne stope na rekordno niskih 0,1 posto i potvrdio vrijednost programa poticaja.

"Izgledi za gospodarstvo i dalje su neuobičajeno neizvjesni", zaključuju u banci.

"Oni ovise o razvoju situacije s pandemijom i mjerama poduzetim za zaštitu javnog zdravlja, kao i o prirodi novih trgovinskih aranžmana između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva i o prijelazu na njih".

Uspješno ispitivanje nekih cjepiva protiv covida i planovi za njihovo uvođenje sljedeće godine vjerojatno će "smanjiti rizike za pogoršanje gospodarskih izgleda", ali naglo širenje zaraze u posljednje vrijeme i opetovano uvođenje ograničenja utjecali su globalnu aktivnost, ističu.

"Uspješno uvođenje cjepiva trebalo bi poduprijeti postupno ukidanje ograničenja i oporavak aktivnosti", navodi se u izvješću, "iako je manje jasno kako će takva očekivanja utjecati na neposredno ekonomsko ponašanje kućanstava i tvrtki".

Fleksibilnost

Inflacija od 0,3 posto u studenome i dalje je znatno ispod ciljane bančine razine od dva posto, podsjeća BoE, dodajući da je spreman tolerirati inflaciju iznad dva posto ako brexit bez dogovora izazove oštro slabljenje funte i time poveća cijene uvoza.

Planiraju također gotovo nepromijenjenom dinamikom nastaviti kupovati britanske državne obveznice na početku 2021. godine u nastojanju da podupre gospodarstvo. Ako se izgledi pogoršaju, spremni su ponovo povećati vrijednost tog programa.

Samuel Tombs iz Pantheon Macroeconomicsa ocjenjuje je da je to "najjasniji signal dosada da će (BoE) dodatno ublažiti monetarnu politiku ako dogovor ne bude postignut".

Ured za proračunsku odgovornost, vladin neovisni prognostičar, predviđa da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 11,3 posto, što bi bio najveći pad u posljednjih 300 godina. Nezaposlenost bi po njihovim procjenama trebala poskočiti na 9,7 posto.

Tagovi: britanska ekonomija, Bank of England, Velika Britanija, britanski BDP
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE