GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: ECB mora postaviti uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone

Bundesbank: ECB mora postaviti uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) mora odrediti striktne uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone i ograničiti je na izvanredne situacije, poručio je guverner njemačkog Bundesbanka.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku i ublažila rizik "fragmentacije" eurozone, banka je na izvanrednoj sjednici u lipnju najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je u ponedjeljak da je "doslovno nemoguće" odrediti kolika bi točno trebala biti razlika u troškovima zaduživanja, naglasivši i rizik da bi se vlade mogle početi pretjerano oslanjati na ECB.

"Upozorio bih zato da se instrumenti monetarne politike ne koriste za ograničavanje troškova rizika jer je doslovno nemoguće pouzdano utvrditi je li veća razlika u prinosima (na državne obveznice) opravdana (gospodarskim) pokazateljima", rekao je Nagel.

U govoru na financijskom skupu u Frankfurtu njemački guverner skicirao je uvjete za potporu novom ECB-ovom programu.

ECB bi trebao pomoći samo u izvanrednim okolnostima, i uz striktne uvjete, smatra Nagel.

Pomoć ne bi smjela omesti nastojanja ECB-a da obuzda inflaciju niti bi trebala ublažiti pritisak na vlade da vode zdravu proračunsku politiku, poručio je njemački guverner.

"Izvanredne mjere monetarne politike ublažavanja fragmentacije mogu se opravdati samo u izvanrednim situacijama i uz striktne uvjete", rekao je.

I ECB je u prijedlogu novih mjera, prema tvrdnjama neimenovanih izvora, predvidio uvjete za zemlje čiji bi se troškovi smanjivali, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, objavio je Reuters.

Kako bi istodobno vodila računa o kontroli inflacije, banka je uz kupnju obveznica navodno zamislila i paralelne dražbe na kojima bi komercijalne banke kod njih mogle polagati novac po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi ECB de facto povukao iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica,

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Tagovi: Bundesbank, eurozona, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE