GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemačka ekonomija vjerojatno porasla u prvom kvartalu

Bundesbank: Njemačka ekonomija vjerojatno porasla u prvom kvartalu
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 17:55
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo vjerojatno je poraslo u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku industrijske proizvodnje, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

U redovnom mjesečnom izvješću Bundesbank je tako revidirao svoju projekciju od prije mjesec dana prema kojoj je predviđan blagi pad gospodarske aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveće gospodarstvo eurozone mučilo se dobar dio prošle godine jer su vrtoglavo visoke cijene energije opterećivale njegov golemi industrijski sektor, no skroman je oporavak u tijeku otkako je plin pojeftinio, podupirući nade da se recesija može izbjeći.

"Njemačkom gospodarstvu u prvom je tromjesečju išlo bolje no što se očekivalo prije mjesec dana i aktivnost je vjerojatno opet blago ojačala", objavio je Bundesbank.

"Industrija se oporavila snažnije no što se očekivalo", poručila je središnja banka.

Bundesbankov blagi optimizam u skladu je s nizom podataka iz nedavnih anketa koji ukazuju na blagi oporavak gospodarstva nakon pada aktivnosti za 0,4 posto u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Pad cijena plina podupro je energetski intenzivne industrije, a uska grla u opskrbi su se nastavila smanjivati, potražnja za automobilima je porasla, a i građevinski je sektor dobio poticaj, iako je to djelomično zbog povoljnijih vremenskih prilika.

Industrijske narudžbe također su u posljednje vrijeme porasle, što može ukazivati da je potražnja za industrijskom robom prešla najnižu razinu ciklusa, navode u banci.

Visoka zaposlenost također bi trebala nastaviti podupirati potrošnju, a nezaposlenost će vjerojatno idući mjesec blago pasti, dodala je središnja banka.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE