GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank očekuje blagi rast u proljetnom tromjesečju

Bundesbank očekuje blagi rast u proljetnom tromjesečju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2023 / 19:31
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka središnja banka, bez obzira na tehničku recesiju, s dozom optimizma ocjenjuje kratkoročne izglede njemačkog gospodarstva. Nakon pada BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, gospodarstvo bi u proljetnom tromjesečju, od travnja do lipnja, moglo zabilježiti rast, procjenjuje Bundesbank u svom mjesečnom izvješću u ponedjeljak.

No, procjenjuje se da će problemi koji opterećuju gospodarstvo i dalje postojati. Kao i obično, Bundesbank se nije bavila srednjoročnim prognozama.

U zimskom je semestru njemačko gospodarstvo skliznulo u tehničku recesiju zbog dva uzastopna kvartala s negativnim rastom.

Važan uzrok bila je inflacija, koja je prije svega gušila osobnu potrošnju kućanstava, a time i rast gospodarstva. Osim toga, industrija je lošije funkcionirala i zbog ograničene potražnje iz inozemstva.

Bundesbank je u izvješću kao pozitivnu stvar navela da se kašnjenja u opskrbnim lancima, koja traju već duže vrijeme, nastavljaju smanjivati.

"Osim toga, polako se otvara prostor privatnim kućanstvima da troše više, unatoč još uvijek visokoj inflaciji. Naime, cijene padaju, a plaće snažno rastu", navode iz središnje banke.

Zaposlenost raste, a nedavno slabija javna potrošnja trebala bi ponovno dobiti zamah.

Bundesbank je, međutim, upozorila i na negativne čimbenike koji još uvijek postoje. "Tako se potražnja iz inozemstva u industriji i dalje smanjuje, što predstavlja problem za proizvodnju i izvoz", stoji u izvješću.

Osim toga, povećani troškovi financiranja guše poslovna ulaganja. To također guši domaću potražnju u nekim industrijskim sektorima i građevinarstvu.

Bundesbank je suzdržano komentirao srednjoročne izglede, ocjenjujući da se gospodarstvo do 2025. teško može oporaviti od kriza proteklih godina.

Bundesbank ove godine očekuje negativan gospodarski rast od 0,3 posto. Ranije prognoze za iduće dvije godine govore o rastu od 1,2 odnosno 1,3 posto.

Tagovi: Bundesbank, NJEMAČKA, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE