GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank očekuje lagani proljetni ekonomski rast

Bundesbank očekuje lagani proljetni ekonomski rast
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Nakon što je njemačko gospodarstvo stagniralo u prvom tromjesečju 2023., Bundesbank je rekla da očekuje gospodarski uzlet u proljeće.

"U drugom tromjesečju 2023. gospodarska proizvodnja vjerojatno će ponovno blago porasti", napisala je njemačka središnja banka u svom mjesečnom izvješću objavljenom u srijedu.

"Ublažavanje uskih grla u opskrbi, prigušnica visoke narudžbe i niže cijene energije pogoduju nastavku oporavka industrije. To bi također trebalo podržati izvoz, posebno kako globalno gospodarstvo ponovno dobiva zamah", navodi se.

Bundesbank i dalje očekuje slabe poticaje od privatne potrošnje, koja već nije uspjela podržati gospodarstvo u prvom tromjesečju 2023. u svjetlu inflacije.

Ekonomisti središnje banke rekli su da će potrošnja privatnih kućanstava vjerojatno stagnirati jer relativno visoke stope inflacije smanjuju kupovnu moć potrošača - što znači da si mogu priuštiti manje za svaki euro.

Europska središnja banka (ECB) cilja na stabilnost cijena na 2% inflacije u srednjem roku. Monetarni čuvari pokušavaju obuzdati inflaciju nizom povećanja kamatnih stopa.

U govoru u utorak navečer, predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel rekao je da će biti potrebno još nekoliko povećanja kamatnih stopa kako bi se inflacija dugoročno stavila pod kontrolu.

Prema preliminarnim podacima saveznog ureda za statistiku, najveće europsko gospodarstvo za dlaku je izmaklo zimskoj recesiji. Na kraju 2022. gospodarska proizvodnja pala je za 0,5%.

Njemački statistički zavod u četvrtak će objaviti detalje o gospodarskom razvoju u prva tri mjeseca.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, eurozona, recesija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE