GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja

Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 15:34
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.

"Nakon snažnog pada sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proljeće ove godine, i to za gotovo desetinu u usporedbi s prethodnim razdobljem, snažan uzlazni trend mogao bi uslijediti u trećem tromjesečju 2020.", objavila je Bundesbanka u mjesečnom izvješću za rujan.

"Ovoga ljeta neće, međutim, biti dosegnute pretkrizne razine. To se podjednako odnosi na industriju, kao i uslužni sektor u cjelini”, dodaje se u izvješću.

U drugom je tromjesečju BDP najvećeg europskog gospodarstva pao za 9,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, što je njegov najveći kvartalni pad od početka prikupljanja tih podataka u Destatisu u 1970. godini.

Najnoviji Destatisovi podaci također su pokazali snažan oporavak aktivnosti po krivulji u obliku slova V, nakon oštrog pada, koji je u travnju bio posebno snažan. Provizorne podatke o BDP-u za treći kvartal Destatis će objaviti 30 listopada.

Iz Bundesbanke poručuju da su najnovije procjene za gospodarstvo za cijelu godinu manje pesimistične od ranijih. "U ostatku bi se godine oporavak mogao nastaviti, ali uz slabiju dinamiku”, procjenjuju u središnjoj banci.

No, Budesbanka je manje optimistična u pogledu bankarskog sektora. “ Mogli bi se prije svega ostvariti rizici nenaplativih zajmova, što će ovisiti o brzini cjelokupnog oporavka gospodarstva, a zahtijevalo bi korekcije vrijednosti i otpise”, upozoravaju.

Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka, Bundesbank, Destatis
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE