GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank u 2023. očekuje recesiju i visoku inflaciju

Bundesbank u 2023. očekuje recesiju i visoku inflaciju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 19:30
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemačka središnja banka sljedeće godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji.

"Bruto domaći proizvod će se najvjerojatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi oporavak od druge polovine godine", rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim). Energetska kriza, rekao je, dodatno povećava inflaciju.

Nakon ovogodišnjeg rasta od 1,8 posto, stručnjaci Bundesbanke očekuju pad BDP-a od 0,5 posto, rekao je u petak Nagel. Visoke cijene energenata, zbog ruskog napada na Ukrajinu, opterećuju tvrtke i građane. Zbog značajnog općeg rasta cijena potrošači sve manje kupuju.

Potrošačke cijene u studenom su bile 10 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Brzo olakšanje nije na vidiku. Inflacija je visoka i samo će se postupno smanjivati, dodao je Nagel.

U 2023. godini Bundesbank očekuje pad inflacije s 8,6 na 7,2 posto, također zbog vladinog ograničenja cijena struje i plina. U 2024. godini stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji je odlučujući za monetarnu politiku u eurozoni, trebala bi pasti na 4,1 posto.

Prema predviđanjima Bundesbanke, najveće europsko gospodarstvo moglo bi 2024. ponovno porasti za 1,7 posto. “Ukupni proizvodni kapaciteti ne smiju se ponovno pokrenuti do 2025. godine”, stoji u analizi.

Prije pola godine ekonomisti Bundesbanke bili su znatno optimističniji, posebice za iduću godinu, iako su već u lipnju morali revidirati svoje prognoze naniže. Bundesbank je u lipnju za tekuću godinu prognozirala rast od 1,9 posto, a njezini ekonomisti za sljedeću godinu rast BDP-a od 2,4 posto.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, eurozona, recesija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE