GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank u 2023. očekuje recesiju i visoku inflaciju

Bundesbank u 2023. očekuje recesiju i visoku inflaciju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 19:30
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemačka središnja banka sljedeće godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji.

"Bruto domaći proizvod će se najvjerojatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi oporavak od druge polovine godine", rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim). Energetska kriza, rekao je, dodatno povećava inflaciju.

Nakon ovogodišnjeg rasta od 1,8 posto, stručnjaci Bundesbanke očekuju pad BDP-a od 0,5 posto, rekao je u petak Nagel. Visoke cijene energenata, zbog ruskog napada na Ukrajinu, opterećuju tvrtke i građane. Zbog značajnog općeg rasta cijena potrošači sve manje kupuju.

Potrošačke cijene u studenom su bile 10 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Brzo olakšanje nije na vidiku. Inflacija je visoka i samo će se postupno smanjivati, dodao je Nagel.

U 2023. godini Bundesbank očekuje pad inflacije s 8,6 na 7,2 posto, također zbog vladinog ograničenja cijena struje i plina. U 2024. godini stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji je odlučujući za monetarnu politiku u eurozoni, trebala bi pasti na 4,1 posto.

Prema predviđanjima Bundesbanke, najveće europsko gospodarstvo moglo bi 2024. ponovno porasti za 1,7 posto. “Ukupni proizvodni kapaciteti ne smiju se ponovno pokrenuti do 2025. godine”, stoji u analizi.

Prije pola godine ekonomisti Bundesbanke bili su znatno optimističniji, posebice za iduću godinu, iako su već u lipnju morali revidirati svoje prognoze naniže. Bundesbank je u lipnju za tekuću godinu prognozirala rast od 1,9 posto, a njezini ekonomisti za sljedeću godinu rast BDP-a od 2,4 posto.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, eurozona, recesija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE