GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burilović: Nužne daljnje reforme HGK, moguće otpuštanje do 150 zaposlenika

Burilović: Nužne daljnje reforme HGK, moguće otpuštanje do 150 zaposlenika
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je u utorak, u kontekstu i izmjena Zakona o HGK koje bi na snagu trebale stupiti iduće godine, da su daljnji reformski zahvati u toj instituciji nužni, pri čemu je najavio i otpuštanje još 100 do 150 zaposlenika.

Burilović je na Skupštini HGK izjavio da će nakon 30 godina doći do značajnih promjena Zakona o HGK, koje će utjecati na rad te institucije.

Naime, danas se u Hrvatskom saboru u prvom čitanju našao prijedlog novog Zakona o HGK, a kojim se između ostalog propisuje primjena modela utvrđivanja članarine prema kojem su članovi razvrstani u tri skupine.

Prva skupina tako obuhvaća članove Komore koji ne prelaze dva od tri kriterija - ukupna aktivna im ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50. U drugu skupinu ulaze članovi koji prelaze dva od tri kriterija iz prve skupine, ali ne prelaze dva od sljedeća tri kriterija - ukupna aktiva im ne prelazi 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 60 milijuna, a broj zaposlenih 250. Treća skupina obuhvaća članove Komore koji prelaze dva od tri kriterija iz druge skupine.

Prema prijedlogu, članovi Komore iz prve skupine neće imati obvezu plaćanja članarine, ali posebne usluge i proizvode HGK moći će dobrovoljno plaćati po cjeniku posebnih usluga i proizvoda, dok će članovi druge i treće skupine ostati u režimu obveznog plaćanja članarine.

Prvu skupinu čini oko 96,7 posto poduzetnika pa ako oko 126 tisuća tvrtki u Hrvatskoj više neće morati plaćati mjesečnu članarinu od 42 kune, no, Burilović ipak vjeruje da će velik broj tih tvrtki i dalje dobrovoljno plaćati članarinu, jer prepoznaju HGK kao instituciju koja im može biti od koristi.

Komora će biti svedena na 230 zaposlenika

Ustvrdio je da u Komori zakonske izmjene ne vide kao prepreku, već kao nastavak reformskih zahvata, pokrenutih još 2015. godine, kada je on došao na čelo HGK.

Između ostalog, apostrofirao je da je u tom razdoblju značajno smanjen broj zaposlenika, sa 670 na 380, u četiri navrata su smanjivane članarine, a određene skupine su i oslobođene njenog plaćanja.

Istaknuo je da će činiti sve što je u njihovoj moći da Komora bude još bolja i kvalitetnija, očekuje da će do kraja godine uspostaviti nova organizacija HGK, a što će nažalost značiti i dodatno smanjenje broja zaposlenika.

Iznio je procjenu o 100 do 150 ljudi koji bi mogli biti otpušteni, čime bi se Komora svela na oko 230 zaposlenika.

"Poznajete li još koju instituciju koja je za toliko smanjila broj ljudi", upitao je Burilović, koji je i napomenuo da će, s obzirom da će novi Zakon o HGK proći i drugo čitanje na jesen, biti dovoljno vremena za daljnju raspravu i prijedloge oko zakona.

Apostrofirao je da su daljnji reformski koraci nužni, a da će se nakon zakonskih izmjena u Komori još više posvetiti onim poduzetnicima koji će ostati plaćati članarinu.

Ustvrdio je i da novi zakon financijski neće imati nikakav efekt na gospodarstvo te sarkastično poručio kako se nada da će nakon oslobađanja obveze plaćanja članarine za tvrtke iz prve skupine "hrvatsko gospodarstvo procvjetati", s obzirom na ranije tvrdnje nekih da plaćanje tog iznosa predstavlja (pre)veliki teret za tvrtke.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš istaknuo je da će HGK i dalje zagovarati interese tvrtki iz prve skupine koje neće htjeti plaćati članarinu, a koje će, po načelima solidarnosti i razmjernosti, i dalje imati pravo na određen spektar usluga, između ostalog i na informiranje.

No, sve daljnje dodatne usluge će im biti ponuđene kroz nekoliko paketa članarina, ili kroz korištenje neke pojedinačne usluge koja će im se naplaćivati.

Naposljetku, kako je pojasnio, poduzetnicima će često biti isplativije platiti članarinu, primjerice 100 kuna mjesečno, nego da idu koristiti pojedinačno jednu uslugu po određenoj cijeni.

Drugim riječima, članski paket će biti puno povoljniji no da se svaka usluga koristi pojedinačno.

"Cilj nam je da svakom gospodarskom subjektu omogućimo da koristi i pojedinačnu uslugu, ali i da uzme članarinu na godišnjoj razini", rekao je Radoš.

Procijenio je da bi, nakon što zakonske odredbe stupe na snagu, u prvom valu moglo biti pet do deset tisuća tvrtki koje će dobrovoljno nastaviti plaćati članarinu, a siguran je da će u idućim godinama, temeljem kvalitete pruženih usluga, taj broj rasti.

Pojasnio je i da članarina za prvu skupinu gotovo sigurno neće više biti 42 kune, već neki veći iznos. Ta prva skupina će se vjerojatno podijeliti u dvije skupine, sukladno njihovoj gospodarskoj snazi, a pružat će im se veća posvećenost i veći opseg usluga, izjavio je Radoš,

Oslobođenje plaćanja članarine do kraja godine za područja Banovine i Požeštine

Skupština HGK je danas donijela i odluku o oslobađanju obveze plaćanja članarine do 31. prosinca ove godine za poslovne subjekte s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije te dijelova Karlovačke i Zagrebačke županije

Također, do kraja godine ukinuta je i obveza plaćanja članarine za tvrtke iz Požeško-slavonske županije koje su pretrpjele štete zbog nedavnog razornog nevremena s tučom.

Tagovi: Luka Burilović, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE