GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) očekuju pad realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 13,2 posto, a u odnosu na drugo tromjesečje ove godine rast za tri posto, objavio je u ponedjeljak EIZ.

"Na temelju kretanja indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa pada realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 13,2 posto, što je manja stopa pada BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje 2020., kada je BDP zabilježio pad od 15,1 posto", stoji u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj, naglašavaju iz EIZ-a.

Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2020. sugeriraju da bi u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem ovogodišnjem kvartalu mogao porasti za tri posto, što sugerira da je dno recesije već dosegnuto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

"S obzirom da je gospodarstvo u drugom tromjesečju doživjelo strukturni lom koji otežava modelsku procjenu vrijednosti CEIZ indeksa te ju istovremeno čini nepouzdanijom, na osnovi napravljene procjene CEIZ indeksa najprimjerenije bi stoga bilo zaključiti da se u trećem tromjesečju očekuje daljnji oštar godišnji pad BDP-a, uz izvjesni tromjesečni oporavak vrijednosti BDP-a, bez navođenja same vrijednosti tog pada", istaknuto je u objavi zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U rujnu ove godine CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 3,5 indeksnih bodova u odnosu na rujan prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec ove godine zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti, od 0,78 indeksnih bodova.


Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjim stopama promjene u trećem tromjesečju 2020. i dalje značajno usporava, dok je tromjesečni pad ekonomske aktivnosti zabilježen u drugom tromjesečju ove godine zaustavljen, naveli su iz EIZ-a.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na prethodnu godinu, nižu vrijednost u rujnu su ostvarili broj turističkih dolazaka i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, napomenuli su.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE