GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki ministar zdravstva: Širenje je suzbijeno, pažljivo pokrećemo ekonomiju

Češki ministar zdravstva: Širenje je suzbijeno, pažljivo pokrećemo ekonomiju
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 12:13
Autor: SEEbiz / H
PRAG - Širenje koronavirusa suzbijeno je u Češkoj te će vlada nastaviti s pažljivim pokretanjem ekonomije, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech u četvrtak.

U posljednjih 8 dana, u zemlji s oko 10, 5 milijuna stanovnika, broj novoboljelih manji je od 100, dok je broj aktivnih slučajeva u stalnom padu.

Ministarstvo zdravstva je navelo da je stopa reprodukcije koronavirusa pala na 0, 7, što znači da svaka zaražena osoba u prosjeku zarazi manje od jedne osobe.

Ministarstvo predviđa ukupno 7.900 - 9 .700 zaraženih osoba do kraja svibnja, dok je trenutno zaražena 7.581 osoba.

Zbog suzbijanja širenja virusa vlada je dozvolila rad određenim trgovinama i djelatnostima, kao i liječničku skrb za širi krug pacijenata koji pate od drugih oboljenja.

"Do sada ne vidimo negativan trend uslijed prethodnih relaksacija", rekao je Vojtech na novinskoj konferenciji.

"Nastavit ćemo oprezno i postupno u narednim valovima (popuštanja). Vjerujem da smo na dobrom putu", kazao je.

Broj hospitaliziranih osoba također se smanjio na 348 u srijedu, što je znatno smanjenje u odnosu na rekordnih 446, 9. travnja.

Do sada je umrlo 227 osoba, odnosno 21 na milijun stanovnika.

Vlada je, pod pritiskom stanovništva i poduzetnika, ukinula većinu restrikcija kretanja te je ubrzala pokretanje ekonomije.

Većina aktivnosti bit će dozvoljena od 11. i 25. svibnja.

Trgovine do 2500 kvadratnih metara otvaraju se u srijedu.

Glavni epidemološki savjetnik ministarstva zdravstva Rastislav Madar upozorio je da bi brže ukidanje mjera moglo biti rizično.

Škole neće biti otvorene do rujna, a na snazi ostaje i odredba o obveznom nošenju maski u javnosti, kao i zabrana većih javnih okupljanja.

Vlada se nada da će praćenje kontakata zaraženih, uz velik broj mogućih testiranja dnevno, mobilne aplikacije i podatke o lokaciji te o plaćanju kreditnom karticom, biti dovoljni za suzbijanje epidemije, bez ponovnog uvođenja oštrih mjera.

Tagovi: Adam Vojtech, koronavirus u Češkoj, češka ekonomija, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE