GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji
NOVE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vladin proljetni paket mjera za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, vrijedan nešto manje od 1,7 milijardi eura, u najvećem dijelu, više od 1,1 milijardu eura, odnosi se na energiju, odnosno struju i plin.

Cijene struje tako se neće mijenjati do 30. rujna ove godine, a cijene plina ostat će na istoj razini do 1. travnja iduće godine.

Teret ublažavanja rasta cijena električne energije od 596 milijuna eura i ovoga će puta podnijeti HEP, zbog čega će ga država u narednom razdoblju morati dokapitalizirati. Zbog ove mjere cijena struje u kućanstvima bit će među najnižim u Europskoj uniji, odmah nakon Budimpešte, i iznosit će 66 eura po megavatsatu zajedno s PDV-om od pet posto, piše Jutarnji list.

Kućanstva koja potroše na polugodišnjoj razini do 2500 kilovatsati i dalje će plaćati 59 eura po megavatsatu, a ona koja potroše više od 2500 kilovatsati plaćat će 88 eura. Za izračun potrošnje uzimat će se datum 1. travnja. Vrijednost ove mjere je 82 milijuna eura i odnosit će se na više od 2,1 milijun mjernih mjesta.

Cijena struje za neprofitni i javni sektor ostaje i dalje 62 eura po megavatsatu, a vrijednost ove mjere je 50 milijuna eura. Odnosi se na više od 13.000 korisnika, poput vrtića i škola, domova, bolnica, vjerskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave i njihovih komunalnih poduzeća.

Za male poduzetnike koji troše manje od 250.000 kilovatsati na polugodišnjoj razini, cijena ostaje zamrznuta na 62 eura, kao i kod javnog sektora, što će obuhvatiti više od 80.000 korisnika i koštat će 116 milijuna eura. Za veće poduzetnike, koji troše iznad 250.000 kilovatsati do 2,5 milijuna kilovatsati, cijena će biti 180 eura po megavatsatu, a za one iznad 2,5 gigavatsati, 230 eura po megavatsatu. Vrijednost ove mjere je 348 milijuna eura.

Cijena plina, s druge strane, neće se mijenjati cijelu jednu godinu, što će ukupno koštati 150 milijuna eura. Građani će i dalje imati subvenciju od 10 eura po megavatsatu, a vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Plin ćemo tako i dalje plaćati 45 eura po megavatsatu.

Cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati ostaje ista, a vrijednost mjere je 55 milijuna eura.

I dalje će se obračunavati niža stopa PDV-a od pet posto na drva i toplinsku energiju, kao i niže trošarine na gorivo, što je ukupno vrijedno 168 milijuna eura.

I korisnici toplana mogu računati na istu cijenu grijanja, što će koštati 267 milijuna eura, a mjera je to koja obuhvaća gotovo 160.000 kupaca.

Potpore umirovljenicima koštat će proračun 75 milijuna eura, a od toga najveći dio, 64 milijuna eura, odnosi se na jednokratnu naknadu na mirovine, a 13 milijuna eura na ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

Tako će 700.000 umirovljenika u travnju primiti od 60 do 160 eura. Oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će najviše, oni s mirovinama do 330 eura 120 eura, s mirovinom do 470 eura 80 eura, a oni koji imaju više od 470 pa do 610 eura dobit će 60 eura.

Tagovi: cijene struje, cijene plina, mjere za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, inflacija
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE