GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji
NOVE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vladin proljetni paket mjera za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, vrijedan nešto manje od 1,7 milijardi eura, u najvećem dijelu, više od 1,1 milijardu eura, odnosi se na energiju, odnosno struju i plin.

Cijene struje tako se neće mijenjati do 30. rujna ove godine, a cijene plina ostat će na istoj razini do 1. travnja iduće godine.

Teret ublažavanja rasta cijena električne energije od 596 milijuna eura i ovoga će puta podnijeti HEP, zbog čega će ga država u narednom razdoblju morati dokapitalizirati. Zbog ove mjere cijena struje u kućanstvima bit će među najnižim u Europskoj uniji, odmah nakon Budimpešte, i iznosit će 66 eura po megavatsatu zajedno s PDV-om od pet posto, piše Jutarnji list.

Kućanstva koja potroše na polugodišnjoj razini do 2500 kilovatsati i dalje će plaćati 59 eura po megavatsatu, a ona koja potroše više od 2500 kilovatsati plaćat će 88 eura. Za izračun potrošnje uzimat će se datum 1. travnja. Vrijednost ove mjere je 82 milijuna eura i odnosit će se na više od 2,1 milijun mjernih mjesta.

Cijena struje za neprofitni i javni sektor ostaje i dalje 62 eura po megavatsatu, a vrijednost ove mjere je 50 milijuna eura. Odnosi se na više od 13.000 korisnika, poput vrtića i škola, domova, bolnica, vjerskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave i njihovih komunalnih poduzeća.

Za male poduzetnike koji troše manje od 250.000 kilovatsati na polugodišnjoj razini, cijena ostaje zamrznuta na 62 eura, kao i kod javnog sektora, što će obuhvatiti više od 80.000 korisnika i koštat će 116 milijuna eura. Za veće poduzetnike, koji troše iznad 250.000 kilovatsati do 2,5 milijuna kilovatsati, cijena će biti 180 eura po megavatsatu, a za one iznad 2,5 gigavatsati, 230 eura po megavatsatu. Vrijednost ove mjere je 348 milijuna eura.

Cijena plina, s druge strane, neće se mijenjati cijelu jednu godinu, što će ukupno koštati 150 milijuna eura. Građani će i dalje imati subvenciju od 10 eura po megavatsatu, a vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Plin ćemo tako i dalje plaćati 45 eura po megavatsatu.

Cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati ostaje ista, a vrijednost mjere je 55 milijuna eura.

I dalje će se obračunavati niža stopa PDV-a od pet posto na drva i toplinsku energiju, kao i niže trošarine na gorivo, što je ukupno vrijedno 168 milijuna eura.

I korisnici toplana mogu računati na istu cijenu grijanja, što će koštati 267 milijuna eura, a mjera je to koja obuhvaća gotovo 160.000 kupaca.

Potpore umirovljenicima koštat će proračun 75 milijuna eura, a od toga najveći dio, 64 milijuna eura, odnosi se na jednokratnu naknadu na mirovine, a 13 milijuna eura na ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

Tako će 700.000 umirovljenika u travnju primiti od 60 do 160 eura. Oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će najviše, oni s mirovinama do 330 eura 120 eura, s mirovinom do 470 eura 80 eura, a oni koji imaju više od 470 pa do 610 eura dobit će 60 eura.

Tagovi: cijene struje, cijene plina, mjere za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, inflacija
PROČITAJ I OVO
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PROCJENE
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PEKING - Kinesko gospodarstvo ima snažan skok, njezin gospodarski rast činit će oko jednu trećinu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u govoru održanom u China Developmentu. Forum 2023.
Srbija: Najviše zarađuju programeri
ZARADE
Srbija: Najviše zarađuju programeri
BEOGRAD – Najplaćenija delatnost u Srbiji je informisanje i telekomunikacije, gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku januarski neto prosek iznosio 198.512 dinara a u okviru nje najbolje su zarađivali programeri, u proseku po 256. 011 dinara.
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE