GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 72 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 72 dolara, balansirajući između smanjene proizvodnje zbog uragana Ida i saudijske najave sniženja cijena koja je potaknula zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,64 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 69,33 dolara.

Tržišta je jutros pritisnula obavijest saudijske državne nafte kompanije Saudi Aramco kupcima da će u ugovorima s rokom isporuke u listopadu sniziti službene prodajne cijene (OSP) svih vrsta nafte koji se prodaju na njezinom najvećem tržištu Aziji najmanje za dolar po barelu.

Sniženje je veće no što su azijske rafinerije koje je Reuters anketirao očekivale.

"Sniženje saudijskih OSP-ova za Aziju nakratko je jutros pritisnulo cijene i tržište se oporavlja", konstatira Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Saudijska najava nadovezala se na odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za po 400 tisuća barela dnevno.

"Cijene nafte vjerojatno će i dalje biti pod pritiskom budući da OPEC+ nastavlja s planiranim povećanjem proizvodnje iz mjeseca u mjesec, unatoč slabim podacima iz Kine i SAD-a koji potpiruju strah od usporavanja, a Saudijska Arabija želi povećati udio u regionalnom tržištu", nagađa Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Potporu cijenama pružile su pak bojazni da će opskrba u SAD-u ostati ograničena i u idućim tjednima zbog nakon gašenja proizvodnje zbog uragana Ida.

Još je uvijek obustavljena proizvodnja oko 1,7 milijuna barela nafte i 56,3 milijuna prostornih metara prirodnog plina, pokazali su službeni podaci objavljeni krajem prošlog tjedna, a nestašica struje blokira otvaranje rafinerija.

Budući da se opskrba sporo oporavlja, vlada u Washingtonu najavila je prodaju strateških rezervi nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 72,58 dolara, što znači da je porasla 94 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE